Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös a költő születésének 200. évfordulója alkalmából eddig nem látott, nagyszabású Petőfi-szilveszterre készül.

A Magyarország legismertebb költőjének születését ünneplő esemény kulturális nagykövete Miklósa Erika, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő.

Kiskőrös város vezetése negyed évszázada indította el az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt a Petőfi-szilveszter eseményét, melyen az óév utolsó, valamint az újév első napját nagy költőnk emlékének szentelik. Petőfi szülővárosa e jeles alkalomnak minden évben kiemelt figyelmet szentel, évtizedek óta kulturális programfolyammal készül.

A város evangélikus templomában csak e napon tekinthető meg az az 1823-as anyakönyv, mely Petőfi eredeti keresztelési bejegyzését tartalmazza.

Idén három napig tart a Petőfi-kultuszt éltető, korábbi Petőfi-szilveszterek hagyományaira épülő programfolyam, melynek kiemelkedő kulturális eseménye lesz a szilveszteri hangverseny, ahol Miklósa Erika operaénekesnő mellett színpadra lépnek Kiskőrös nemzetközi szinten is elismert komolyzenei művészei, Csővári Csilla operaénekes, valamint Boldoczki Gábor Liszt Ferenc-díjas trombitaművész. A koncert egyedülálló zenei élményéhez járul hozzá a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor karmester vezényletével. A zene mellett a tánc is kiemelt szerepet kap a Petőfi-bicentenárium egyik legrangosabb kulturális eseményén, ahol a Badora Dance Company művészei is a közönség elé lépnek.

A koncerthez nagyszabású szilveszteri vacsora is társul, hogy a komolyzene kedvelői a kulináris élvezeteknek is hódolhassanak. A Petőfi-bicentenárium ihlette menüsor a reformkor nagyjainak kedvenc ételeiből áll össze. Itt először kóstolhatja meg a nagyközönség a márciusi ifjak által kedvelt Petőfi-féle kávélikőrt, mely többéves előkészítés után külön erre az alkalomra született meg.

A Petőfi-bicentenárium évében megismételhetetlen élményt kíván nyújtani Kiskőrös azzal, hogy mindenkit hív és vár a háromnapos programfolyamra, melynek részeként a 2023-as év első óráit a város főterén, Petőfi szülőháza előtt tölthetik a résztvevők.

A képen Petőfi szülőháza Kiskőrösön. Forrás: MTI