Lezárult a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A fesztivál nagydíját a China National Acrobatic Troupe biciklis csoport kapta, több magyar artistát különdíjjal és fesztiválmeghívásokkal ismertek el.

Aranydíjat kapott a China National Acrobatic Troupe biciklis csoport és a deszka zsánerrel fellépő Troupe Zola mongol artistacsoport. Ezüstdíjat nyert az olasz Elisa Cussadiè papagájidomár, Evgeniia Zavadskaia levegő-kötél akrobata, Andrei Pogolerov a világon egyedülálló halálkerék bemutatójáért. Bronzdíjat kapott a Group Tightrope Walkers Antik artistacsoport magasdrót produkciójuk elismeréseképp, Alex Giona szabadidomár, a Les Étolies de Mongolie kaucsuk és íjszámot bemutató csapat és a Duo Antresol levegő-karikaszámáért.

A China National Acrobatic Troupe tagjai a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Budapest Grand Prix díját is átvehették.

A White Show – Lyrical Circus Late-Night Show aranydíját a belga Anthony Cesarnak gurtniszámáért, az orosz Anton Mikheev szintén gurtniszámáért kapta, míg a bronzdíjjal az ukrán nemzetiségű Ruslan Kalachevskyi handstand produkcióját ismerték el.

A Red-White-Green Show – Hungarian Supertalents magyar kiválóságokat felvonultató műsorának legjobbjait is jutalmazták a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjátadó ünnepségén. Az aranydíj a deszkaszámot bemutató Pal’s Compaigne artistaduót illette, az ezüst a Flying Weiss Junior flliegende csoportot, a bronz pedig Russnák Reginát gurtniszámáért.

A nemzetközi zsűri idén különdíjjal jutalmazta Donnert Alfonsot diabolószámáért. A Fővárosi Nagycirkusz Életműdíját Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója adta át Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója számára.

A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjátadó ünnepségén a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének díjait is átadták. Az aranydíjat Alex Giona lószámot bemutató artistaművész, az ezüstöt Selyna Bogino spanyol lábzsonglőr, a bronzot Ádám Henrik kapta magasdrótszámáért.

A Magyar Zoltán-díjat, a Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornászról, a nemzet sportolójáról, a nemzetközi zsűri tagjáról elnevezett különdíjat a Flying Weiss Junior fliegende csoport kapta. A Troupe Zola mongol artistacsoport kiemelkedő deszkaszámáért vehette át a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola különdíját.

Evgeniia Zavadskaia artistaművész több különdíjat is magáénak tudhat. A Fővárosi Nagycirkusz Csodaláda című előadásában levegő-kötélszámmal bemutatkozó légtornász megkapta a legjobb artistaprodukció női különdíját, továbbá a Donnert Entertainment és a Cirque Imagine Special Prize különdíját is elnyerte.

A legjobb artista produkció férfi különdíját Anthony Cesarnak ítélték oda gurtniszámáért. A legjobb duóprodukcióért a Fővárosi Nagycirkusz Csodaláda című előadásában megismert Duo Antresol karikaszámuk elismeréseként vehettek át különdíját. A legjobb csoportos szám különdíja az izraeli Lost Group handstand produkcióját illette.

A CECA Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület különdíjban részesítette az Old Circus School Ukraine fiatalokból álló artistacsoportot. A Magyar Cirkuszművészet Alapítvány különdíját a Duo Pile ou Face (cyr wheel) csapata vehette át.

A Nemzeti Színház különdjíát az új-zélandi Fraser Hooper bohóc, valamint a Fővárosi Nagycirkusz 2023-as karácsonyi műsorának társalkotói, Anton és Viktor Franke bohócok kapták. A Magyar Teátrumi Társaság különdíját Grygorii Lovygin Ukrajnából érkező zsonglőr vehette át. A Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola különdíját Marceau Bidal francia művész kapta gurtniszámáért.

A Massimo Cirkusz különdíját Andrei Pogorelov egyedülálló halálkerék produkciója elismeréseként kapta. Az Associazione Culturale Giulio Montico International Circus Festival of Italy különdíját az Urban Verbunk magyarországi tánccsoport produkciója, az Italian Circus Talent Festival elismerését és meghívását a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola kapta.

A Kerst Circus Den Haag – Donnert Entertainment különdíja Stefan Dvorak rola-bola produkcióját illette. A Vazquez Circus különdíjával ismerték el a China National Acrobatic Troupe bicikliszámot bemutató artistacsoportját.  A párizsi Cirque D’Hiver Bouglione elismerésében és a Szocsi Cirkuszpark meghívásában Nagyhegyi Sára hajlógó artistaművész részesült. Yaser Abdel Hamid magyar artistaművész kínai rúdszámáért kapott szakmai különdíjat és a meghívást a Bakui Cirkuszfesztiválra.

A Pal’s Compaigne deszkaszámot bemutató magyar artistaduó a Cirque de Soleil különdíját, valamint a Starlight Production & Showbusiness elismerését szerezte meg, emellett meghívást kaptak a Bakui Cirkuszfesztiválra, illetve átvehették a Nikulin Moscow Circus elismerését. A The Blackpool Tower Circus különdíját az Ethio Brothers artistaduó kapta. A Massimo Cirkusz és a Stefani Art Agency különdíjait Elisa Cussadiè, az Almaty Circus Festival különdíját a tajvani Walker Diabolo (diaboló) csapata, az Olasz Cirkuszbarátok Díját Selyna Bogino spanyol lábzsonglőr kapta.

A Steve Bor Entertaiment különdíját vehette át a Duo Fosset magyar hengeperzs számáért. Murad Abduljaev különdíját egy orosz hengeperzs csapat, a Bamboo Act nyerte el. Az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók és Szakszervezete különdíját Donnert Alfons kapta diabolószámáért.

A China Acrobats Association Prize különdíjával tüntették ki Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatóját.

A nyitóképen a China National Acrobatic Troupe tagjai. Fotó: Urbán Ádám