Inflációkövető jogdíjak érdekében nyújtottak be kérelmeket a bíróságra a művészeket és kiadókat képviselő jogkezelő egyesületek. Az Artisjus lapunkhoz eljuttatott közleményét változtatás nélkül közöljük. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Igazságügyi Minisztériumot is.

Öt művészeket és kiadókat tömörítő közös jogkezelő egyesület közel 40 perben támadja meg bíróságon az igazságügyi miniszter határozatait, amelyekkel az összes jogdíjra nézve elutasította a 2024-es inflációs értékkövetést. A kérelem szerint a jogkezelők mind eljárási, mind tartalmi szempontból megfelelően előkészített díjszabásokat nyújtottak be, azok miniszteri elutasítása jogsérelmet okoz.

A művészeket képviselő jogkezelők beadványukban hangsúlyozzák, hogy a díjszabásokat szabályszerűen állították össze, ahhoz minden olyan iratot, indokolást csatoltak, amelyet a jogszabályok megkövetelnek. A 2023-ban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) előtt hónapokig zajló eljárásban a jogdíjfizetők nem jeleztek tiltakozást, a kulturális tárca támogatta a jogdíjmegállapítást, és az SZTNH jóváhagyási javaslattal terjesztette elő a díjszabásokat az igazságügyi miniszternek. Mindezek ellenére a miniszter azokat váratlanul elutasította, nehéz anyagi helyzetbe sodorva több tízezer hazai művészt.

A miniszter a jogdíjak inflációkövetésére a korábbinál részletesebb indokolást kért számon elutasítása egyetlen indokaként, annak ellenére, hogy a közös jogkezelők a miniszter 15 éve következetesen alkalmazott jogértelmezésének megfelelően jártak el az iratok összeállításakor, és az infláció mértékéről és annak következményeiről a miniszter hivatalból tudott már a díjszabás benyújtását megelőzően.

Ezért a jogkezelők beadványa szerint a miniszter hibát vétett, amikor a díjszabásokat visszautasította. Az inflációs korrekció megtagadása sérti a tulajdonra és a művészeti élet szabadságára vonatkozó alkotmányos jogokat is, veszélyeztetve a zenei és irodalmi szerzők, előadók, vizuális művészek, filmszerzők megélhetését, valamint a hangfelvétel- és filmelőállítók, könyv- és zeneműkiadók bevételeit. Emellett a jogkezelők azt is sérelmezik, hogy az eljárásban nem kaptak lehetőséget álláspontjuk kifejtésére, így nem tudták a művészeket védő érveiket előadni sem.

A keresetet indító jogkezelők és az általuk képviselt kör
Artisjus: zenei és irodalmi szerzők, zeneműkiadók
Előadóművészi Jogvédő Iroda: előadóművészek
Filmjus: filmszerzők, filmelőállítók
Hungart: vizuális művészek
MAHASZ: hangfelvétel-előállítók

A szóban forgó esettel kapcsolatban lapunknak az Igazságügyi Minisztérium az alábbi tájékoztatást adta:

Az igazságügyért felelős miniszter a szerzői jogok és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezeléséről szóló 2016. évi XCIII. törvényben foglalt jogkörében eljárva objektív, független szereplőként a szerzői jogi jogszabályoknak való megfelelést kell hogy vizsgálja, ennek tükrében hozta meg elutasító határozatát. A díjemelés mértékére vonatkozó indoklás az irányadó szabályozásnak nem felelt meg, az a szerzői jogi jogszabályokkal nem volt összhangban, a benyújtott kérelem a törvényi előírásoknak nem felelt meg.

Fotó (illusztráció): Shutterstock / Day Of Victory Studio