fbpx

Bivalyerős programokkal és Halmos Béla-kiállítással indítja a táncházak sorát a Fonó

A „bivalyerő” kifejezés méltán jellemzi a bivaly fizikai adottságait, hiszen a gépek elterjedéséig ez az állat könnyedén megbirkózott cséplőgépek, ágyúk vontatásával is. A Fonó ugyanilyen energiákkal telten indítja a táncházak sorát a Bivalyerő – évindító koncerttel és táncházzal és bivalyételek kóstolójával január 14-én, Marticsek József bivalytenyésztő kezdeményezésére.

Az eseményen fellép Bese Botond és az Aprája dudazenekar, Berecz András mese- és énekmondó, Dóra Áron, az Egyszólam együttes: Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán, Fábián Éva, Agócs Gergely, a Fonó zenekar és Navratil Andrea, valamint Legeza Márton. Ugyanezen a napon 19.00 órakor Halmos Béla Széchenyi-díjas prímás, népzenekutató emlékére Béla bácsi címmel megnyitnak egy fotókiállítást. A kiállításon beszédet mond néhány kedves és kötetlen, de hozzá hűen mégis komoly és tanító mondattal Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze.

„Néhány évvel ezelőtt Marticsek József bakonyi gazda télre való takarmánya elégett. Barátai a Fonóban szerveztek egy jótékonysági koncertet a megsegítésére, hogy a több milliós kárt valamelyest pótolják. A jószág megmenekült, a bivalyok többek között a koncertből befolyt segítségnek köszönhetően átteleltek, most pedig Marticsek József szeretne kedveskedni a Fonó közönségének egy másfél esztendős bivaly tinó húsával. A gazda zenész barátai természetesen most sem hiányozhatnak az ünneplésből. Az est nem titkolt célja a bivalytenyésztés megismertetése a közönséggel és a bivalyhús minőségének dicsérete, tánc és zene mellett” − mondta el Agócs Gergely.

Az est házigazdája: Marticsek József bivalytenyésztő.

A kiállítás anyagát a 2020-ban elhunyt Rosta Kati rendezte össze 2014-ben, Halmos Béla halála után, az egri Kaláka-fesztivál alkalmából, melyet Kati több mint 3 évtizeden keresztül szervezett. Szerepel benne számos közismert fotó, de vannak ismeretlenek is, jó néhány kép készítője maga Halmos Béla. Az anyagot Jantyik Csaba (zenész, producer, stúdiótulajdonos), Halmos Béla és Rosta Kati egykori barátja kapta meg Katitól „megőrzésre”, további felhasználásra, mivel ő volt Halmos Béla segítője a Táncház ’40 fotókiállítás anyagának összeállításában és bemutatásában is. A Béla bácsi kiállítás most két tablóval egészül ki, melyeken Rosta Kati előtt is tiszteleg a Fonó.

A Fonó programjairól bővebben a weboldalon.

Nyitókép: Halmos Béla népzenész az otthonában (2012). Fotó: MTI/Kollányi Péter

A rovat további cikkei