Kondor Ádám művei sokszor besorolhatatlanok, extra felkészülést kívánnak az előadóktól és rákészülést a hallgatóktól. Zenéi olyan stabil építmények, amelyeknek váratlan vonalvezetései hatalmas térigénnyel párosulnak.

Kondor Ádám

A Bizarr tárgyak (Bizarre Objects) jelenleg 15 műből álló sorozat, több órányi zene, anyagaiban és hangszerelésében is valódi meglepetések tárháza. A cím alapján nyilván mindenki arra gondol, hogy valami furcsa, szokatlan dologról lehet szó, és ez valamelyest igaz is, hiszen „nehezen kiismerhető a vágy mozgása, ami ezeket létrehozza. De valójában Wilfred Bion pszichoanalitikus elméletére utal, amelyben a ‘bizarr tárgy’ egy konkrét szakkifejezés”, amellyel a szerző csak metonimikusan utal Bion gondolkodás-elméletére. Bár tény, hogy Bion elméleteit a szerzemények értelmezésére is alkalmazni lehetne, mindenek előtt meg kell hallgatni a műveket, és ha vonzónak, érdekesnek találjuk, egészen különleges asszociációs folyamatokat élhetünk át, hiszen „ezeknek a műveknek az ‘értékét’ az adja, hogy új utakra terelik a gondolkodást”– vallja a szerző.

A koncerten megszólaló egymástól teljesen független három darab közül a Bizarre Objects XV Magyarországon először lesz bemutatva, az est második részében pedig a Bizarre Objects II új verziójának ősbemutatóját hallhatja a közönség.

A kompozíciókkal való ismerkedést Dinyés Dániel zeneszerző segíti, aki Kondort és műveit egyaránt jól ismeri.

Fotók: Kardos Gábor