Modernkori gegekkel szólítja meg a közönséget az új magyar sorozat, a Naszreddin hodzsa meséi. Berecz András mesemondó hangján tanít furfangos gondolkodásra az animáció agyafúrt főhőse.

Szellemesen állít tükröt az emberiség elé a legújabb magyar animációs sorozat, a Naszreddin hodzsa meséi. Főszereplője, Naszreddin hodzsa nevettetve adja át nekünk az élet nagy igazságait. Történeteit évszázadok óta hallgatják, elbeszélései bejárták a világ minden táját. Az első, húsz epizódból álló évad szeptember közepétől elérhető a Telekom tVOD-kínálatában.

Az 52 epizódból álló sorozat egy 13. században élt közel-keleti bölcs, Naszreddin hodzsa történeteit dolgozza fel, aki legendás eszével vált a török humor jelképévé. Rendezője és írója, Gerdelics Miklós Kúnos Ignác turkológus A török hodzsa tréfái című gyűjteményét vette alapul, modern köntösbe öltöztetve a klasszikus török meséket.

Az 1,5-2 perces történetek időtálló, univerzális üzenetet közvetítenek: a bolondos mester az abszurd humor nemzetközi nyelvén tanít a fortélyos gondolkodásra, szokásaink újraértelmezésére, ezáltal a keleti és a nyugati közönséget is megszólítja. „Az élelmes gondolkodás a magyar és a török mesehagyománynak is fontos eleme” – magyarázza Gerdelics Miklós rendező.

A hodzsa egyszerre bölcs és bolondos, akit az élet szeretete és élvezete vezérel: mindene a gyermekien őszinte kíváncsiság és a túlzott komolyságot megkérdőjelező tréfa. Gyermeki magatartására ugyanakkor rá is játszik, csavaros észjárását leplezve, amellyel a többi szereplőt és a nézőket is tanítja. Erre utal a sorozat szlogenje is: bölcs bolondságok, bolond bölcsességek.

A humoros attitűdnek köszönhetően az epizódok önmagukban, háttértudás nélkül is működnek, így a gyermekek és a felnőttek számára is egyaránt szórakoztatóak lesznek. A meg nem nevezett karakterek és helységnevek, valamint a modernkori gegek által bárki könnyedén azonosulhat a szereplőkkel, a legelső epizódban például a hodzsa meghódítja a közösségi médiát, máskor repülőgéppel ered egy sas nyomába.

A csattanós történetek mesélője Berecz András mesemondó, aki már korábban is foglalkozott Naszreddin hodzsa tanmeséivel.

„Naszreddin egy titokzatos figura, aki kevésbé kiszámítható, mint mondjuk Háry János vagy Csalóka Péter, hanem önmaga ellentéte is tud lenni. Néha az ember elbizonytalanodik, hogy ugyanaz a karakter-e” – mondja Berecz András, aki gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlja a sorozatot.

A KEDD Stúdió műhelyében készült sorozat animátorai Gerdelics Miklós és Fazakas Kinga,
producere az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza, zenéjét pedig a török Turku népzenekar szerezte.