fbpx

Bob Dylan dalszerzésről szóló új könyve novemberben jelenik meg

L'auteur compositeur Bob Dylan lors d'un concert au debut des annees 1980 ©Effigie/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

A dalszerzésről szóló könyve jelenik meg novemberben a Nobel-díjas költő és folkrockzenész Bob Dylannek. A The Philosophy of Modern Song (A modern dal filozófiája) című könyvet a Simon and Schuster kiadó gondozza. Dylan már két évtizede nem jelentkezett új könyvvel, legutóbb 2004-ben a Krónikák – Első kötet című írása jelent meg.

A dalszerzésről szóló könyvet 2010-ben kezdte írni. A kötet több mint 60 esszét tartalmaz, amelyekben olyan művészekről, mint Hank Williams és Nina Simone, valamint a dalszerzés mesterségéről elmélkedik – számolt be róla kedden a kiadója. Jonathan Karp, a Simon and Schuster vezetője közleményében kiemelte, hogy A modern dal filozófiája című könyvet csak Bob Dylan írhatta meg, és a mű a dalok, valamint a dalokat életre keltő zenészek mély megbecsülését és megértését közvetíti.

A rajongók régóta várják a Krónikák második kötetét is, de annak megjelenéséről egyelőre nincs konkrétum.

Dylan az 1960-as évek elején robbant be New York folkzenei színterére, és azóta több mint 125 millió lemezt adott el világszerte. A 80 éves zenész továbbra is turnézik, jelenlegi koncertkörútja 2024-ig tart. 2020-ban adta ki 39. stúdióalbumát Rough and Rowdy Ways címmel. 2016-ban neki ítélték oda a Nobel-díjat, mert az indoklás szerint a nagy amerikai dalhagyományon belül új költői kifejezésmódokat teremtett.

Nyitókép: Bob Dylan (1980). Fotó: Leemage via AFP/Effigie

A rovat további cikkei