fbpx

Bogányi Gergely zongoraestje a Müpában

Február 22-én Bogányi Gergely zongoraestjével folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A zongoraművész szólóestjén Chopin híres h-moll szonátája mellett Scarlatti és Debussy műveit, valamint egy saját kompozíciót is műsorra tűz. A koncert különlegessége, hogy Bogányi a saját maga által fejlesztett zongoráján fog játszani.

Az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztesét, a Kossuth-díjas zongoraművészt jól ismeri a hazai közönség, visszatérő vendége a nagy sikerű sorozatnak.

Bogányi Gergely 2002-ben Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. 1999-ben a Bogányi–Kelemen Trióval (Kelemen Barnabás – hegedű, Bogányi Tibor – cselló, Bogányi Gergely – zongora) a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióverseny első díját nyerte el, 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje kitüntetést adományozta neki. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a Pest Megye Kultúrájáért kitüntetést; 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el munkásságát.

A Zongora-sorozat március 23-án folytatódik a Zeneakadémián Berecz Mihály szólóestjével.

Nyitókép: Müpa

A rovat további cikkei