Egy hónapos kényszerpihenő után, Ray Cooney egyik legismertebb darabjával, A miniszter félreléppel nyitotta újra kapuit a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

A miniszter félrelép kezdetben egy kormánypárti miniszter és az ellenzéki frakció titkárnőjének titkos légyottját helyezi a középpontba, nem sokkal később azonban minden terv és ábránd szertefoszlik, amikor a házasságtörők hullát találnak a szállodai szobában. A miniszter titkára siet a bajbajutottak segítségére, aki ahelyett, hogy megoldaná, inkább csak tovább bonyolítja a helyzetet. Az események egy idő után követhetetlenné válnak, a folyton megjelenő újabb alakok pedig megállás nélkül felülírnak mindent. A hazugságot hazugság követi, a káosz pedig nagyobb lesz, mint amire előzetesen bárki is számíthatott volna. 

Ray Cooney 1990-es darabját 1997-ben, a magyar viszonyokra adaptálva, a moziban ismerte meg a hazai közönség. Azóta nincs olyan városi színház, ahol ne tűzték volna műsorra a bohózatot az eredeti verzióban. 

Besenczi Árpád a József Attila Színházban rendezte meg először, ezt követően Nyíregyházán, Pécsen, Zalaegerszegen, ezúttal pedig Kecskeméten vitte színre a vígjátékot. „Többszörösen rendezője, hullája és minisztere is voltam már a darabnak, így talán mondanom sem kell: kívülről tudom az egészet!” – fogalmazott Besenczi. Kecskeméten Adorjáni Bálint, Járai Máté, Horváth Alexandra, Pál Attila, Hegedűs Zoltán, Aradi Imre, Ferencz Bálint, Hajdú Melinda, Szabó Dorottya, valamint Monos M. Franciska látható az előadásban.

Nyitókép: Aradi Imre és Járai Máté az előadásban. Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház/ifj. Háry Péter