Kémesen az Ormánság nagyszínpadon szerepel a Tóth Vera Quartet, Kollman Gábor Quintetje Gájer Bálinttal, Szarka Gyula, a Mystery Gang, a francia musicalsztár, Stéphanie Schlesser és zenekara, a Grappa Jazz, a Flört zenekar, a Fajkusz Banda, a Pendelyes Táncegyüttes és a Varga Gábor Jazz Trió. A gyerekeket, családokat Boka Gábor produkciója várja.

A szaporcai Hétöles-tó színpadon szombaton Rúzsa Magdolna koncertezik. Előző este pénteken Vastag Tamás My Way című műsorával érkezik a Stúdió 11 Ensemble együttessel és vendégeikkel. Ugyanitt lép fel a Cinema Sense Trió, valamint a kökényi horvát nemzetiségi táncegyüttes.  

Tésenfán Pál Zsolti kultúrkertjében Horányi Juli és triója lép fel. Kósa Zsolt estjével Máté Péter előtt tiszteleg majd. Rudán Joe, a magyar rocklegenda akusztikus műsorral jön a fesztiválra. Szintén ezen a helyszínen látható mások mellett a Ziránó Bábszínház és a Belvárosi Betyárok csapata.

Drávacsehiben a Levendulaszárító színpadon a Harka Táncegyüttes tart műsort. Zenél a Hellokids, a HayDm Street és Tenkes zenekar. A musicalműfaj kedvelőinek Kisfaludy Zsófia és Domoszlai Sándor színművészek énekelnek népszerű slágereket. 

A Kövek című tanjátékot Molnár Anikó és Papp Attila előadásában láthatjuk, akárcsak a Silentio transeo, a XX. század elhallgatott irodalma pódiumestet. A Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és Forrás Színház koprodukciójában többek között olyan szerzők műveiből hallhatnak részleteket, mint Hamvas Béla, Márai Sándor, Herczeg Ferenc, Fekete István, Sinka István, Szabó Dezső, Wass Albert, Utassy József. A 35 éves jubileumát ünneplő Forrás Színház e jeles alkalomra díszelőadásként Katona Imre A zuhanás második pillanata című előadást készítette el, amit a fesztiválon is bemutatnak.

Tóth Vera

A fesztivál alatt számtalan program várja négy településen az érdeklődőket.  Könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, kirakodóvásár, lovasbemutató, helyiérték- és mesterségtárlat, templomi koncert szerepel a kínálatban.

Az Andrásfalvy Bertalan Mintaprogram országos kulturális, közművelődési, turisztikai térségfejlesztő részeként az ingyenes rendezvénynek továbbra is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt.

Pataki András fesztiváligazgató elmondta: az Andrásfalvy Bertalanról elnevezett országos kulturális, közművelődési, turisztikai mintaprogramot azért hozták létre a tavalyi sikeres fesztivál után, hogy a falvak közös gondolkodás, stratégia mentén töltsék meg élettel a településeket. A Bőköz Fesztivált is úgy álmodják tovább, hogy az eseményre ne évente egy alkalommal lezajló eseménydömpingként tekintsenek a helyiek és a közönség. Inkább azt szorgalmazzák, a négy településen folyamatos legyen a színes, minőségi kultúra jelenléte. Ennek eredményeként a Malom befogadó színházi program keretében már egész évben vannak színházi előadások mind a négy településen. Nemrég pedig Drávacsehiben lerakták az alapkövét az egykori vadászház helyén létrejövő 24 fős apartmannak és közösségi térnek, amely alkalmas műhelymunkára, kézműves-foglalkozásokra, táborozásokra.

Az idei rendezvény újdonsága, hogy a roma közösségek számára adnak megmutatkozási lehetőséget zenében, táncban, gasztronómiában a Tésenfán nyíló roma udvarban.

Szintén új program Szaporcán a bőközi kovácstalálkozó. Ennek keretében szombaton és vasárnap az ország több tájegységét képviselő tíz mester öt padvázat kovácsol, melyekhez Szatyor Győző, a népművészet mestere készít faragást.

A fesztivál ideje alatt Drávacsehiben megrendezik a faluból elszármazottak napját. Olyan vendégeket várnak az eseményre, akik a településen születtek vagy ott éltek egy ideig.

Az VI. Bőköz Fesztivál fővédnöke prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és dr. Nagy István agrárminiszter. A védnökök: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője. Az örökös tiszteletbeli fővédnök prof. dr. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató.

Részletes program itt.

Fotók forrása: Nap Média