Ünnepi köszöntésében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy vélekedett, hogy Erdélyben akár március 15-én is tarthatnák a magyar nyelv napját, hiszen 65 évvel ezelőtt ezen a napon szólalt meg először magyarul a Kolozsvári Rádió, amely kis megszakításokkal azóta is töretlenül ellátja közszolgálati feladatát. Kelemen Hunor szerint a szerkesztőségnek, amely 2016 novemberétől egész napos magyar adással jelentkezik, a tájékoztatás, a nevelés és a szórakoztatás mellett a nyelvi minták megőrzésében is fontos szerepe van.

Szép Gyula kolozsvári operaigazgató, a Communitas Alapítvány alelnöke is arról beszélt, hogy milyen nagy szerepe van a rádiónak, a televíziónak, a színháznak és a mozinak a nyelv ápolásában, hiszen mintául szolgálnak a nagyközönség számára.

A Bölcső-díjat Kovács Péter rádiós főszerkesztő vette át. A főszerkesztő köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt 65 évben a rádióban dolgoztak, és hozzátettek a Kolozsvári Rádió értékéhez.

A Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége a Bánffy-palotában összegyűlt közönséget egy csokor rádiós baki lejátszásával nevettette meg. A magyar nyelv napja alkalmából tartott rendezvényen a Kolozsvári Magyar Opera gyermekkórusa tartott előadást.

Nyitókép: Kovács Péter, Kelemen Hunor és Szép Gyula a díjátadón. Fotó: Bereczki Szilvia