Az idei fesztivál 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit szeptember 28. és október 1. között a Millenárison.

Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író, John Scalzi, aki budapest főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.

Díszvendég országként idén Hollandia mutatkozik be. Az utóbbi évekre jellemző, hogy közép-európai viszonylatban is kiemelkedően magas számban jelentek meg holland könyvek magyar fordításban, ezt tükrözi a holland pavilon szlogenje is: könyvek tengerén. A könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg író-újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és operarendező, valamint Annamarie Bon ifjúsági szerző.

A könyvfesztivált az idén 60. születésnapját ünneplő Boldizsár Ildikó József Attila-díjas író, meseterapeuta, néprajzkutató nyitja meg.

A holland díszvendégség részéről Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete és Arnon Grunberg fog beszédet mondani. A megnyitó esemény helyszíne a Nemzeti Táncszínház lesz.

2023-ban folytatódik a PesText és a könyvfesztivál együttműködése: a PesText őszi Irodalmi és Kulturális Fesztiváljára érkező írókkal a könyvfesztiválra látogatók is találkozhatnak. Személyes okokból Alessandro Baricco olasz író idén sajnos mégsem jön el. A PesText szervezésében résztvevő szerzők között található azonban  többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs izlandi szerző; Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotója, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard. Budapestre érkezik és a könyvfesztiválra is kilátogat két fiatal tehetséges író: a sci-fi műfajában alkotó Nicholas Binge az Egyesült Királyságból, valamint a finn Marisha Rasi-Koskinen, A Nap sötét oldala szerzője.

A könyvfesztivál keretében szeptember 29-én pénteken kerül sor az Európai Írótalálkozóra az Európa Pontban. Az egész napos eseményen kerekasztal-beszélgetésekkel várják az európai irodalom iránt érdeklődőket. A találkozó programjában szerepel többek között a holland írók kerekasztala (résztvevők: Arnon Grunberg, Roxane Van Iperen, Jamal Ouarachi, Manon Uphoff) és Európai Irodalmi-díjas írók beszélgetése (résztvevők: Federico Pedreira, Piia Leino, Peter Karoshi, Anja Mugerli, Richard Pupala).

A Nemzetközi Könyvfesztiválon minden évben az oktatást és a nevelést legjobban segítő könyvért és CD-ért adják át a Budai-díjat. Az elismerést 1994-ben alapították, az adományozó a II. kerületi Önkormányzat, a zsűri pedig idén a Móricz Zsigmond Gimnázium tanáraiból áll. A díjátadó ünnepségre hagyományosan a könyvfesztivál utolsó napján kerül sor.

A kiállításon minden program ingyenesen látogatható.

Forrás: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI