A „Boldog, szép napok?” – a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben című konferencia a rendszerváltás átmeneti éveit vizsgálja. Az előadások fókuszában a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat monopóliumának megszűnésétől a magánkiadók tündöklését és bukását is magában foglaló évek állnak, az utolsó Németh-kormány, az Antall-, a Boross- és a Horn-kabinetek ideje, amikor a régi romjain lerakták az új rendszer alapjait.     

Az előadások végigkövetik a sajtóviszonyok átrendeződését, és vizsgálják a születő harmadik köztársaság kultúrpolitikájának legfontosabb irányait is. M. Kiss Sándor történész az 1980-as évek kultúrpolitikájáról fog beszélni, Jávorszky Béla Szilárd a fővárosi klubélet átalakulásáról. Csatári Bence az Országos Rendező Iroda rendszerváltáskori történetét tekinti át. Több előadás foglalkozik a vidéki zenei színterek – Debrecen, Pécs, Sopron, Eger és Szeged – „megküzdési” stratégiáival is.     

A tanácskozást egy pódiumbeszélgetés zárja, amelyen Lévai Balázs Falusi Mariannt, a Pa-Dö-Dö tagját, Nagy Ferót, a Beatrice frontemberét és Németh Alajost, a Bikini basszusgitárosát faggatja majd arról, mit jelentettek számukra az átalakulás évei – olvasható a közleményben.     

A konferenciát élőben online a Hangfoglaló Program közösségi média oldalán lehet majd követni, az előadások szövege a tervek szerint kötetben fog megjelenni.

Nyitókép forrása: az esemény Facebook oldala