Szentpéteri András, a Rózsavölgyi Szalon ügyvezetője a szeptember 6-ai sajtótájékoztatón arról beszélt: itt nincs hagyományos értelemben vett társulat, ugyanakkor mégis társulattá formálódott a Szalon alkotóközössége ? visszatérő művészekkel, rendezőkkel, dramaturgokkal, fordítókkal, tervezőkkel, rendezőasszisztensekkel. Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapítója és művészeti vezetője elmondta: a múlt évadban összesen 337 előadásuk volt, és több mint 35 ezren váltottak jegyet a produkciókra. Számos előadás jubilál hamarosan: Az utolsó óra ? Alföldi Róberttel és Jordán Tamással ? a 200. előadáshoz érkezik. A Valami csaj(ok) a 60. előadásnál jár, a Tisztelt Hazudozó! és a Napfény kettőnknek közelítenek a 80. előadásukhoz. A Mellettem elférsz hetvenszer ment eddig, a Romance.com hamarosan eléri a 100. előadását ? számolt be. A Szalon művészeti vezetője hozzátette: az előző évadban kilenc bemutatót tartottak, az új szezonban öt lesz. Elmondta továbbá, hogy a 2018/2019-es évadban új művészek is érkeznek a Szalonba: ők Ullmann Mónika, Szávai Viktória, Józan László és Gazsó György.

180906_9211x

 

A Szalon szellemiségéről szólva Zimányi Zsófia így fogalmazott: ?A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café a pesti belváros művészeti központja. Hat évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a költészet napján nyílt meg. Az évadokat tekintve a 2018/2019-es lesz a hetedik. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, és amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem vittek még színre Magyarországon. Első perctől igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot. A hajdani szalonkultúrának lényege volt ? túl a társas együttléten, együtt gondolkodáson ? a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Azt pedig különösen fontosnak tartom, hogy visszatérnek hozzánk a művészek újabb produkciókra. Szeretnek itt lenni.?

180906_9072

 

A művészeti vezető arról is beszélt: ?2016 szeptemberétől olvasókör indításával bővítettük programrepertoárunkat Morcsányi Géza dramaturg, műfordító vezetésével. Célunk, hogy az olvasás élménnyé váljon egy-egy mű bemutatásán keresztül. Havonta tartjuk ezt az eseményt, amelyen a résztvevők által kiválasztott könyveket vitatjuk meg.?

 

A hagyományokhoz híven a sajtóeseményen nem csupán felsorolták az új premiereket, hanem előadtak belőlük részleteket, vagy a színészek rövid olvasópróbát tartottak egyikből-másikból a sajtó munkatársai előtt a Táncórák díszletében, hiszen azt már javában próbálják a Szalonban. Zimányi Zsófia, a Szalon művészeti vezetője az évadnyitó sajtótájékoztatón mindenkinek ? a művészeknek, a nézőknek és az újságíróknak is ? boldog új évadot kívánt, és egyben felhívta a figyelmet a Rózsavölgyi Szalon programjaira a Színházak Éjszakáján.

180906_9203

 

A 2018/2019-es évad bemutatói:

TÁNCÓRÁK

Mark St. Germain Táncórák című darabjának rendezője Dicső Dániel.

Senga és Ever szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú fiatalember, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni?

Szereplők: Ullmann Mónika és Józan László.

Bemutató: 2018. szeptember 14.

180906_9025

 

DIPLOMÁCIA

Cyril Gely Diplomácia című darabját Sztarenki Pál rendezi.

Alföldi Róbert játssza Raoul Nordlingot, a svéd diplomatát, akinek egyetlen éjszaka alatt meg kellene győznie a német Von Choltitz tábornokot (Sztarenki Pál), hogy ne kövesse Hitler parancsát, és ne robbantsa fel Párizst. A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg a meggyötört, összetört Párizs 1944-ben Hitler bosszújától.

További szereplők: Sütő András, Varga Ádám, Bárdi Gergő.

Bemutató: 2018. október 30.

 

AMAZONOK ? HÁROM ÉV MÚLVA

Jean-Marie Chevret Amazonok ? három év múlva című darabját Szarka János rendezi.

A párizsi közönség jó pár éve kikövetelte: legyen folytatása az Amazonok című darabnak, szeretnék tudni, mint egy sorozatban, mi lett a három amazonnal, hogyan élik életüket újabban. Úgyhogy a szerző, Jean-Marie Chevret megírta a folytatást: Amazonok ? három év múlva. A Rózsavölgyi Szalon pedig pontosan három évre az Amazonok bemutatója után színre viszi a második részt.

Az összeszokott hármashoz ? Auksz Éva, Györgyi Anna és Náray Erika ?, illetve a velük játszó Ozsgyáni Mihályhoz és Héricz Patrihoz most csatlakozik Sztarenki Pál.

Bemutató: 2018. december 13.

180906_9136

 

#AMIVEL MEG KELL KÜZDENÜNK

Theresa Rebeck az #Amivel meg kell küzdenünk című darabját Ördög Tamás rendezi.

Theresa Rebeck a darabot még 1992-ben írta egy amerikai szexuális zaklatásos ügy kapcsán. Színműve ugyanakkor igazán csak tavaly robbant be a New York-i Broadway színházi világába; nyilván életre keltette a #MeToo kampány. Műve az egyenlőtlenségeket bontja ki: azt a ?szokásjogot? egy építészeti irodában, hogy aki nő, csupán akkor érvényesülhet, akkor tudhat bármit is jobban, ha a férfi főnök úgy dönt. De kérdés, végül ki kinek esik áldozatul?

Szereplők: Szávai Viktória, Őze Áron, Makranczi Zalán, Gazsó György. (Még egyeztetés folyik arról, ki lesz az ötödik színész.)

Tervezett bemutató: 2019. február 28.

 

KÉSEI TALÁLKOZÁS

A Kései találkozás című darabot Sándor Pál rendezi.

Molnár Piroska szerette volna eljátszani a Kései találkozást Jordán Tamással a Rózsavölgyi Szalonban. A Szalon pedig boldog lett ettől. Morcsányi Géza újrafordította Alekszej Ny. Arbuzov darabját, és új címet is adott neki: Régimódi komédia.

Bemutató: 2019. május vége.

 

További információk ITT találhatók.

 

Fotó: Gordon Eszter