Sir David Attenborough hét évtizedes karrierje alatt többször megreformálta a természetfilm műfaját: a mai napig az elérhető legmodernebb filmes technikával dolgozik, és noha generációk nőttek fel sorozatain, mindig képes valami újat mutatni.

David Attenborough brit természettudós MTI EPA.jpg
David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes 2010-ben. Fotó: Andy Rain / EPA / MTI

Május 8-án tölti be kilencvennyolcadik életévét Sir David Attenborough. Bitang nehéz elfogulatlanul beszélni róla: talán nincs a világon még egy olyan híresség, akit ilyen egyöntetű szeretet és tisztelet vesz körül, mint a veterán természettudóst. Attenborough egy intézmény, aki milliókat inspirált azzal, hogy a természeti világot behozta otthonainkba, ám innovációinak hatása még annál is meglepőbb, mint gondolnánk.

A hadseregből a képernyőre

1926. május 8-án született a mai London területén, ahol több testvérével nőtt fel, köztük a néhai színész-rendező Richard Attenborough-val. Már gyerekként meghatározó volt a kis David számára a természettel való ismerkedés: az ásványok, a kövületek, illetve az állatvilág felfedezése. Útja egyértelmű volt a természettudományhoz, a geológiához – később, egy 1945-ben elnyert ösztöndíjnak köszönhetően a Cambridge-i Egyetemhez tartozó Clare College padjait koptatta, ahol 1947-ben diplomázott. Ugyanebben az évben aztán a királyi hadsereghez sorozták be, majd azt követően megnősült, és két gyermeke született.

Attenborough 1952-ben csatlakozott gyakornokként a BBC-hez, méghozzá úgy, hogy korábban csak egyetlen televíziós műsort látott. Kis képernyős pályafutását az Állat, növény, ásvány? című kerekasztalvitával kezdte, de hamar elhagyta a stúdió biztos falait: Zoo Quest (Állatkerti kihívás) című sikersorozatában ritka állatokat vitt be a nézők nappalijába, és bebizonyította, hogy az embereket mennyire érdekli a számukra addig ismeretlen állatvilág. Érdekesség, hogy eleinte a televízió vezérei nem tartották kifejezetten „képernyőképesnek” Attenborough-t, de azt is kevesen tudják, hogy a természettudósnak köszönhetjük a színes televíziózást:

a BBC Kettő vezéreként ő felügyelte az első színes adásokat Európában 1965-ben.

Ő volt az is, aki leadta Kenneth Clark művészettörténész és Jacob Bronowski humanista tudós mérföldkőnek számító sorozatait, amelyek a történelmet, a kultúrát és a tudományt korábban soha nem látott módon hozták el a kis képernyőre, de Attenborough felelős tulajdonképpen a Monty Python sikeréért is. Igazi innovátor, aki 1969-ben már programigazgatóként tevékenykedett a csatornánál, és műsorra tűzte a Monty Python Repülő cirkuszát: a kultikus szkeccsműsor aztán humoristák generációit inspirálta, Nagy-Britanniában pedig John Cleese-ék bandája az abszurd angol humor megtestesítőjévé, az ország kulturális DNS-ének részévé vált.

1975-ben aztán a BBC vezetői szerepe alól felszabadult Sir David végre újra azt csinálta, amit igazán szeretett: a feltérképezetlen vadont járta. Ismeretlen törzsekről készített sorozatot, amelyeknek elmerült a kultúrájában: a Salamon-szigeteken például ő is csak egy ágyékkötőt viselt a forgatás közben.

David Attenborough 1979-ben aztán létrehozta a természetfilm műfaját, ahogy azt ma ismerjük.

Az Élet a Földön az állatokat természetes élőhelyükön mutatta be korszakalkotó kameratechnikával: becslések szerint világszerte ötszázmillióan nézték a sorozatot. Ez a döbbenetes szám pedig nem csupán az újdonság erejének vagy a látványnak volt köszönhető: a dokumentumfilmes képes volt bonyolult tudományos témákat bárki számára érthetően, mi több, izgalmasan elmagyarázni.

Örök innovátor

Attenborough milliók számára kínálta tálcán a lehetőséget, hogy megismerhesse a világ legritkább állatait és olyan élőhelyeket fedezzen fel, amelyeket nélküle valószínűleg sosem látott volna. Már az 1950-es években filmre vette például a rejtőzködő komodói sárkányt, 2001-ben pedig A kék bolygóval vitte le e nézőket le a tenger mélyére, és mutatta be többek között az örök sötétség furcsa lakóit. Mindig lépést tartott a korral, és támogatta a műsorszolgáltatás úttörő technológiáit. Majdnem kilencvenévesen, 2015-ben ezer láb mélyen filmezte a Nagy-korallzátonyt Ausztrália partjainál, megdöntve ezzel a valaha volt legmélyebb merülés rekordját a zátonyon, de hamar meglátta a streamingben rejlő lehetőségeket is, és elkezdett a Netflixnek filmeket gyártani. Együttműködött a Londoni Természettudományi Múzeummal is egy virtuális valóság projektben, A fagy birodalma II.-t pedig 8K-ban forgatta le.

Elmondása szerint David Attenborough sosem természetvédelmi célból filmezett, hanem egyszerűen élvezte az állatok megfigyelését.

Napjainkra azonban ezek a szeretett élőlények és élőhelyek veszélybe kerültek, így a fáradhatatlan Attenborough is hangnemet váltott: ma már nyíltan foglalkozik a környezetvédelmi kérdésekkel. Egyedülálló módon azonban nem a bűntudatkeltést használja fel a néző ellen, hanem a befogadható, elgondolkodtató és száz százalékban tudományos megközelítést választja. Néhány éve kiemelt előadóként szólalt fel az ENSZ klímacsúcsán és a davosi Világgazdasági Fórumon, és színpadra lépett a Glastonbury Fesztiválon, hogy a fiatalokhoz szólhasson. 94 évesen indított Instagram-oldalt (amivel egy nap alatt 2,5 millió követőt szerzett), és a YouTube-on is válaszolgatott természetvédelmet érintő kérdésekre.

Bárcsak kétszer ekkora lenne a világ! És bárcsak a fele még mindig feltáratlan volna!

1985-ben munkásságának elismeréséül az akkori brit uralkodó, II. Erzsébet királynő ütötte Attenborough-t lovaggá, a 2000-es évek elején pedig elnyerte az Order of Merit című kitüntetést, mely kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket ismert el a művészetek vagy a tudomány területén. A természettudós pedig egyre többet beszél az állatok élőhelyének szűküléséről, a túlfogyasztás pusztításáról, valamint a műanyagszennyezés és a klímaváltozás hatásairól.

Gyermeki rácsodálkozás

2020 őszén, a Covid–19 járvány kellős közepén jelent meg David Attenborough Egy élet a bolygónkon című könyve és filmje, amely egyfajta személyes tanúvallomás, ha úgy tetszik, karrierösszegzés, ám egyúttal figyelmeztetés is a klímaváltozás drámai hatására. Másfél évvel később Az élet színei című sorozatában aztán újra bolygónk csodáit mutatta be, mégpedig úgy, ahogyan csak ő képes arra: mélységes szeretettel, hatalmas tudással és felébresztve a laikus ember gyermeki kíváncsiságát.

Ha van valami, amit Sir Davidtől megtanulhatunk, az az, hogy a világ jóval több annál, mint aminek mi látjuk.

A veterán természettudós sokszor és sokféleképpen próbálta már elmondani, hogy az emberiség rossz irányba halad, méghozzá rohamléptekben. Attenborough egy angol úriember udvariasságával, szelíden emlékezteti a nézőt: mindaz, amit lát, mulandó. Változtatni azonban sosem késő, a remény pedig mindaddig velünk van, amíg tápláljuk azt.