Boncsér Gergely és Kolonits Klára áriaestjei mellett a Magyar Állami Operaház zenekari, énekkari és balettművészeinek koncertszámaival várja közönségét a hétvégén az OperaLive vetítéssorozata esténként 20 órától az Opera Facebook-oldalán.

Boncsér Gergely tenor a MaszkaBál szombati műsorában olasz, francia és orosz zeneszerzők műveit szólaltatja meg. Egyik vendége a Kossuth-díjas Kálmándy Mihály, a meglepetésvendég pedig egy fiatal szoprán lesz. Az esten zongorán Bartal László működik közre, a műsorvezető Gyüdi Melitta, rendező Niklai Judit.  

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Kolonits Klára a MaszkaBál vasárnapi műsorában Erkel, Verdi és Bellini műveiből idézi fel kedvenc koloratúr és bel canto szerepeit.

Vendégével, Balga Gabriellával már hallhatta együtt a MaszkaBál közönsége, akkor Kolonits Klára volt a vendég. A mostani adásban újra a Normából adnak elő egy kettőst, ezúttal a második felvonásból. A meglepetésvendég egy fiatal tenor lesz, aki a francia operairodalom egyik remekével készül. Zongorán közreműködik Szennai Kálmán, műsorvezető Ókovács Szilveszter, az estet Harangi Mária rendezi.

Pénteken a Tercett-Trió-Trois-sorozat a Magyar Nemzeti Balett visszatérésével újra az eredeti felállásban jelentkezik. Az Opera Énekkar művészei Rossini dalaiból adnak válogatást, aki 1868-ban éppen ezen a napon hunyt el. Avvakumovits Györgyi, Mizsei-Takács Zsuzsanna, Matyó Márió és Gyarmati Álmos énekkari művészek, valamint Szirtes Katalin zongoraművész előadásban a többszólamú Il carnevale di Venezia (Velencei karnevál), I gondolieri (Gondolások) és a La passeggiata (Séta) című dalok mellett két átdolgozás is felcsendül.     

Az Opera Zenekar művészei közül Franz Schubert B-dúr triójának egyetlen befejezett, első tételét Keskeny Ferenc (hegedű), Kondor Péter (brácsa) és Balázs István (cselló) adja elő. Schubert kortársa, Johann Georg Lickl, avagy Lickl János György orgonista, egyházi karnagy és zeneszerző C-dúr oboakvartettjének Andante un poco adagio és Rondo: Allegro assai tétele Baráth Nóra (oboa), Simon Manuéla (hegedű), Nagao Haruka (brácsa) és Stankowsky Endre (cselló) tolmácsolásában lesz hallható.     

A Magyar Nemzeti Balett romantikus és klasszikus nagybalettek részleteivel tér vissza a közvetítéssorozatba.

Adolphe Adam Giselle című balettjéből Marius Petipa és Jules Perrot koreográfiájának két részlete lesz látható Vágó Nelly jelmezeivel Alija Tanykpajeva  és Dmitrij Tyimofejev, valamint Takamori Miju és Morimoto Riosuke előadásában. Ruip Katica, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke az Odaliszk variációt táncolja el A kalózból.     

Michael Messerer balettmester és koreográfus 2020 márciusában újította fel Alexander Krein zenéjére, Rományi Nóra jelmezeivel a Laurencia című balettet a társulat számára. A II. felvonás Pas de six-részlete Cottonaro Gaetano és Palumbo Valerio, a tüzes Flamenco Földi Lea, Lecarpentier Leo és Taran Dumitru előadásában látható.     

A jövő heti OperaSzerda nézői november 18-án előbemutatónak lehetnek részesei. Az Opera a járvány miatt kénytelen volt elhalasztani Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című musicaloperájának bemutatóját, ebből láthatnak most ízelítőt az érdeklődők. A Bulgakov regényéből készült színpadi mű koncertszerű keresztmetszete Balczó Péter, Sáfár Orsolya, Kálmán Péter, Szakács Ildikó, Gavodi Zoltán, Kiss Tivadar, Varga Donát, Hábetler András, Kovács István, Kiss András és Várhelyi Éva előadásában hallható. Zongorán közreműködik Kálvin Balázs, narrátor Mona Dániel, az estet Lázár Katalin rendezi.

Nyitókép: Kolonits Klára, fotók: Emmer László