_DSC4115_1971x1306

A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete ? amely a keszthelyi II. Verkli Fesztivál társszervezői ? 15 éve létezik, nagyon sok a tiszteletbeli tag, akik között államtitkárok, államtitkár-helyettesek is vannak. A szervezet megalapítása 1999-re esett ? mesélt a kezdetekről az elnök ?, mely a gasztronómia éve volt. ?Nagyon tetszett nekünk, így arra gondoltuk, meglovagoljuk ezt a hullámot? ? tette hozzá. Civil szervezetként működnek, így lehetőségük nyílik pályázni, és Keszthely városától is kapnak támogatást.

Fő feladatunk a kulturált borfogyasztás hirdetése, megismertetése másokkal. ?Mi, hölgyek vagyunk azok, akik legtöbbször fogadnak vendéget, hiszen mi teremtjük az asztalra az ételeket ? és sokszor az italt is? ? emelte ki Nádler Józsefné. Az elnök hozzátette: igyekszünk példát mutatni, miként lehet megfelelően viselkedni úgy, hogy az követendő minta legyen.

Az elnök elárulta: a borlovagok nagy szeretettel fogadják őket, körülbelül 30 borlovaggal vannak kapcsolatban a Dunántúlon. A borbarát hölgyek számos helyről ? külföldről is ? kapnak meghívást, amelyeknek igyekeznek eleget tenni és képviselőket küldeni, jó kapcsolatot ápolnak Szlovéniával, Horvátországgal és Ausztriával. ?A borszakmához mi nem értünk, noha van pár borhölgy társam, akinek a férje borász, így ők is konyítanak kicsit a szakmához. Ám borász vagy sommelier képzettségű tagunk nincs, éppen ezért megtiszteltetés, hogy sokan érdeklődnek az egyesületünk iránt? ? jegyezte meg Nádler Józsefné elnök. Az egyesület egy héten egyszer rendez gyűlést, az ?évaduk? szeptemberben kezdődik, nyáron pedig általában szünetet tartanak. A 23-24 évestől a 70 éves korosztályig vannak tagjaik, és folyamatosan csatlakoznak hozzájuk fiatalok. A borhölgyeknek saját boruk is van, minden évben újat választanak, és sokszor mennek bórkóstolásra is. ?Az őstehetséget próbáljuk meg kiválasztani magunk közül, hiszen az a fontos, hogy a borhölgyet a szakmabéliek is elfogadják? ? magyarázta Nádler Józsefné.

_DSC4109_1773x1292

A keszthelyi verkli fesztiválon kívül számtalan kulturális programba bekapcsolódnak, farsangi karnevált is szerveznek, amelyen két-háromezer fős tömeg vesz részt, illetve nyolc-kilencszáz jelmezes vonul fel. Tartanak Vince-napot, Márton napját pedig fáklyás menettel koronázzák meg. Tabányi Mihály harmonikaművészt is meghívják minden évben, aki mellett amatőr zenészek is fellépnek.

(Fotók: Csákvári Zsigmond)