A Nincsteleneket Balassa Eszter és az előadás rendezője, Horváth János Antal írta színpadra, a dramaturg Németh Gábor.

A Nincstelenek a 2014-ben elhunyt Borbély Szilárd utolsó regénye, bár ő maga nem tartotta regénynek. Évekig írta, a címet Németh Gábor adta, alcíme: Már elment a Mesijás?

„Borbély Szilárd mindent elkövetett, hogy a Nincstelenekben elkerülje Túrricse szocio-realista »ábrázolását« – ugyanakkor a regény borítóján megadta a település pontos GPS-koordinátáit. Ehhez a paradoxonhoz kellene méltónak lenni a színpadi változatnak” – fogalmaz Németh Gábor, a szerző barátja, az előadás dramaturgja, kiemelve, hogy „Balassa Esztert és Horváth János Antalt, a színpadi változat szerzőit itt és most – Borbély hagyatékához híven – nem a szociológiai értelemben vett szegénység, hanem a nincstelenség mélyebb értelme, a kiszolgáltatottság, az univerzális kisemmizettség állapota érdekli”.

A Nincstelenek bemutatója november 18-án lesz a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, az előadásban Kovács Vanda, Alberti Zsófi, Holecskó Orsolya, Csadi Zoltán, Kiss Attila, Takács Géza, Dióssi Gábor, Georgita Máté Dezső látható.

Nyitókép: a Nincstelenek című darab próbája. Fotó: Ónodi Zoltán