Hat pályázó közül Borbély-Tardy Anna kulturális menedzsert, a MANK korábbi igazgatóját választotta a kulturális bizottság és a szakmai zsűri javaslata alapján a képviselő-testület a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójának – adta hírül a Szentendre.hu.

Zárt ülésen döntött Szentendre képviselő-testülete a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatói pályázatáról, mivel a pályázók között volt olyan, aki kifejezetten kérte, hogy a nyilvánosság kizárásával folytassák le a pályázati eljárást és tárgyalják meg a pályamunkáikat. 

A hat érvényesen pályázó jelöltet előzetesen meghallgatta a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság, valamint az EMMI-rendelet alapján összehívott szakmai bizottság, melynek tagjai közül négyen független szakemberek: dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Horváth-Lóczi Judit képzőművész (a bizottság engedélyével mindketten írásban szavaztak); Ódor János, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke; és Pataki Gábor művészettörténész, kurátor. Egy főt, Szilágyi Zsófia Júliát, az FMC üzemi tanácsának tagját a múzeum delegált, további négyet pedig az önkormányzat: Lakatos Juditot, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetőjét; Lang András képviselőt, aki a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke; Lőrinczy Györgyöt, a Szentendrei Teátrum igazgatóját; valamint dr. Tóth Mátét, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatóját. A bizottságot a Nemzeti Kulturális Alap korábbi alelnöke, Lőrinczy György vezette.

A június 26-ai testületi ülésen a képviselők meghallgatták a bizottsági vezetők beszámolóját, és ezt követően egyhangúlag döntöttek Borbély-Tardy Anna mellett. Az új igazgató kulturális menedzser, korábban a MANK vezetője volt, majd 2023 októberétől a város turisztikai cégét, a TDM-et irányítja.

A Kult. tv. 45. § (4) bekezdésére tekintettel az igazgató kinevezéséhez a kultúráért felelős miniszter egyetértése szükséges, erre 30 nap a határidő.

– Nagyon örülök a döntésnek, és köszönöm a testületnek a bizalmat. Legkorábban egy hónap múlva állhatok munkába, addig egészen biztosan maradok a TDM vezetője is. Hogy később hogyan lesz, azt még nem tudni. A cégstruktúráról majd a testület fog dönteni – mondta el a Szentendre.hu érdeklődésére Borbély-Tardy Anna, hozzátéve, hogy dr. Lauter Évával, az FMC igazgatóhelyettesével, a jelenlegi megbízott igazgatóval már a jövő héten megkezdik az egyeztetéseket.

Forrás: Szentendre.hu