fbpx

BORkulTÚRA a nyár derekán

Majkon, a Kamalduli remeteségben, a 250 éve ott élt, némasági fogadalmat tett szerzetesek békéjét találja meg a látogató. A hangulatában egyedülálló, Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlék-együttesben július 23-án, szombaton, 11.00 és 14.00 órakor a Cellakertek fűszerei és a kamalduli remeték hagyatéka címmel rendhagyó tárlatvezetésre várják a látogatókat, akik barátkötéllel a derekukon kóstolhatják a remeték receptúrája alapján készített ürmös bort. A remeteség épületegyütteséhez tartozó Esterházy-kastély alatt húzódó hűvös borospincében pedig megismerhető az ürmös bor készítésének módja is, az első lépés itt olvasható: ?A tiszta mustot tedd fel a fazékba, ezt elsőbben felforralván főzd meg sűrűre, mikor meghűlt, úgy tedd bele a többi mustot. Vászonzacskóba kössél fehér ürömfüvet és lógassad bele?.?

Majk

 

Ozorán a Pipó-várkastély udvarán reneszánsz ruhába öltözött asszonyok régi korok konyháját elevenítik fel július utolsó hétvégéjén. Aki a korabeli konyhai eszközökre, ételekre, eljárásokra és receptekre kíváncsi, az július 23-án szombaton, 11.00 és 16.00 óra között látogasson el az ozorai várkastélyba. Annak is érdemes útra kelnie, aki a várkastély hatszáz éves falai között gasztronómiai tárlatvezetésen és borkóstoláson venne részt. Ozorán július 23-án és 24-én, szombaton és vasárnap, 11.00 és 14.00 órakor indulnak a reneszánsz gasztronómiai szokásokat felidéző várséták Pipó Uram lakomái címmel. Szombaton a tárlatvezetéseket követően a szekszárdi Heimann pincészet borait kóstolhatják meg az érdeklődők.

Ozora

 

A tiszadobi Andrássy-kastélyban is a gasztronómiáé lesz a főszerep július 23-án és 24-én. A holt Tisza partján álló romantikus kastélyban tekinthető meg a híres Andrássy-ebédlő, amelynek szecessziós berendezését és színes ablakait Rippl-Rónai József tervei alapján rekonstruálták. A káprázatos, ólomüveg ablakos ebédlő titkait a 11.00 és 14.00 órakor induló rendhagyó tárlatvezetéseken ismerhetik meg a látogatók. A kastélyban július 23-án, szombaton a tokaji Hímesudvar pincészet borait is meg lehet megkóstolni.

Tiszadob

 

A Forster Központ további helyszínein is várják rendhagyó gasztro-tárlatvezetések az érdeklődőket délelőtt 11.00 órakor és délután 14.00 órakor. Az akcióban részt vevő pincészeteknél a kastélybelépők bemutatásával július 23-án és 24-én, 12.00 órától kedvezményesen kóstolhatnak és vásárolhatnak ízletes borokat a BORkulTÚRázók.

A rovat további cikkei