Gyerekkönyveket ajánlunk.

A
lassacskán feloldódó szigorítást ünnepelhetnénk-e méltóbban, mint azzal, hogy belevetjük
magunkat a legjobb, a kicsik mellett a felnőtteknek is örömöt okozó és minőségi
élményt ajándékozó gyerekkönyvekbe? Az elmúlt időszakban megjelent kötetekből
válogattunk, hogy senki ne maradjon humor, költészet és kaland nélkül.

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje, Kolibi Kiadó, 2019

A boszorkány mint mesebeli figura hiteles megformázása próbára teszi a kortárs szerzőt, hogyan kerülje el a kliséket, kerülje ki a régen lejárt megoldásokat és ne essen az ismétlés csapdájába. M. Kácsor szerencsére jól bánik az anyagával, nem hagyja, hogy a magától értetődő dolgok tévútra vigyék. Mert hát van itt fogszabályzós sárkány, boszorkányt faképnél hagyó seprű, cápától megcsonkított kalózkapitány. M. Kácsor meghökkent, meglep, meglehetősen egyedien kezeli az elmúlt évszázadok gyerekirodalmában tolongó figurákat.

„– Miféle ócska trükk, fiacskám? – kérdezett vissza a kísértet –, hát nem látod, hogy én kísértet vagyok? – Ebben az orvosi köpenyben legfeljebb kísérlet lehet! – legyintett a fiú, és a többiek is felnevettek.”

A klasszikus elemeket következetesen újragondoló szerző szövege nagy eséllyel válhat még klasszikussá, annyira modern.

Lackfi János: Életem első könyve, Pozsonyi Pagony, 2020

Nehéz dolga van annak, aki tartani szeretné a lépést Lackfi Jánossal. A népszerű író egymás után kiadott mesekönyvei nem nélkülözik a tőle megszokott fergeteges humort és az abszurd, a szokatlan világába kalandozást. Legújabb kötete a gyerekkor egyik legszebb időszakát, a kezdetet járja körül. „Amikor először felsírtam, megrepedt a szülészet összes ablaka” – kezdődik a könyv.

Lackfi
nem kerüli a tabut: szinte minden, első sör, első kocsma, első kabrió napvilágra
kerül. A rövid, jól fogyasztható, bonyolultságot tudatosan kerülő kötet és
hozzá Agócs Írisz leheletkönnyű illusztrációi felhőtlen szórakozást nyújthatnak
kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Tóth Krisztina: Csavarogjunk együtt! – Malac és liba 2. Mai Manó Könyvek, 2020

Tóth Krisztina: Legyünk barátok! – Malac és liba kötete után megérkezett a folytatás: a Csavarogjunk együtt! hasonló élményt ígér, mint az előző, s ez a kiadvány is bővelkedik az íróra jellemző humorban, egyéni látásmódban. Együtt indulhatunk a két kis állattal a Balatonhoz, fedezhetünk fel egy, az ő környezetüktől nagyon elütő világot. A két kis esetlen szereplő bárkinek elnyeri a tetszését, s ha velük közös vonásokat fedezünk fel magunkban, az nem a véletlen műve.

Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija, Mai Manó Könyvek, 2020

A kritikusként ismert, Aranyvackor-díjas Turbuly Lilla több sikeres gyerekkönyvet tudhat maga mögött. Legújabb, A Károlyi-kert nyuszija című ifjúsági regénye erősen arra csábít, hogy vessük bele magunkat a kalandokba önfeledten és bátran, mert merész meglepetésekben itt nem lesz hiány. Dzseni és Huba élete gyökeresen megváltozik, amikor rátalálnak a parkban a nyúlra, akiért, nincs mese, felelősséggel tartoznak. A kötet megmutatja, hogyan tud együttműködni több, nagyon különböző ember egy kis lényért, hogyan tud tenni érte. Összetartás és összetartozás szép példája a könyv.

Alfonso Cruz: Időtlen napló, Csimota Kiadó, 2020

A portugál születésű Alfonso Cruz író, illusztrátor, animációsfilm-rendező, zenész olyan nagy sikerű felnőtt könyveket jegyez, mint a Kokoschka babája vagy a Festő a mosogató alatt. Magyarul újonnan megjelent kötete gyerekkönyv, hasonlóan a regényeihez, nem kínál könnyű megfejtést, azonban szokatlansága és varázsa lenyűgöző. A néhány sorból összeálló, egymást naplószerűen követő szövegek rendkívül líraira sikeredtek, a lebegés érzésével azonosak. A külső világ abszurditása és ellentmondásossága kap gyermeki fényt a könyvben.