Az egyetem sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az együttműködési szerződést Keményfi Róbert dékán és Gemza Péter, a színház igazgatója csütörtökön írta alá. A bölcsészettudományi kar a meglévő képzési kínálat bővítését tervezi a drámapedagógiai szak indításával, amelyet a későbbiekben a táncművészet terén is szeretnének gyarapítani. Emellett komoly hiányt pótolva szeretnének művészettörténet tárgyat is kínálni hallgatóknak – idézte a közlemény Keményfi Róbertet.

A dékán a megállapodás fontos területének nevezte a Csokonai Színház előadásainak angol nyelvű feliratozását, amely egyaránt lehetőséget teremt a DE fordító- és tolmácsképzésében résztvevők, valamint az idegen nyelvet oktató tanszékek oktatói, hallgatói számára, hogy bekapcsolódjanak a közös munkába.

Gemza Péter színházigazgató kiemelte: a városban tanuló több ezer külföldi diák és a régióban működő külföldi érdekeltségű cégek révén Debrecen szinte nemzetközi várossá fejlődött az elmúlt évek során, ez pedig magával hozta azt az igényt, hogy megfelelő színvonalon feliratozzák angol nyelven előadásaikat.

A tervek szerint az együttműködés további területekkel bővülhet a jövőben: a Csokonai Színház és az egyetem bölcsészettudományi kara tervezi az angol nyelvű színházi repertoár bővítését, valamint közös, a dráma és a táncművészetet is felölelő kulturális jellegű fesztiválok szervezését – zárul az egyetem közleménye.

Nyitókép: Gemza Péter és Keményfi Róbert. Fotó: Unideb/Csokonai Színház