3h_epitesziroda_03_600x384.png
Látványterv az új épületről

Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa az épület március 23-ai átadásán kiemelte: a designra épülő ipar a magyar gazdaság és kultúra egyik kitörési pontja, a most zajló beruházás eredményeként pedig a világ egyik legjobb designegyeteme és alkotóközpontja születik meg Budapesten. Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően világszínvonalú műhelyek, hangstúdiók, fotóműhelyek, filmstúdiók, tárgyalkotó műhelyek épültek, létrejön egy mindenki számára látogatható egyetemi könyvtár, a kutatási központ pedig még több saját bevételhez juttatja a MOME-t.

Fülöp József rektor hozzátette: a beruházás első ütemeként a műhelyház már tavaly elkészült, mostantól pedig a szintén Csomay Zsófia és Németh Tamás által tervezett média- és műteremházat is birtokba vehetik a hallgatók. Szintén megújult a Gondűző villa, a projekt további ütemeiben pedig a 3h Építésziroda tervei alapján megvalósul a jövőben a mesterképzésnek otthont adó főépület rekonstrukciója, valamint felépül az alapképzést szolgáló MOME Base, az új főbejáratként és közösségi térként működő MOME Ground, valamint a kutató- és tudásközpont (MOME Up) új épületei, továbbá elkészül a parkrekonstrukció is.

Kopek Gábor miniszterelnöki megbízott, a MOME korábbi rektora arra emlékeztetett: Budapesten utoljára Lechner Ödön épített kreatív központot a 19. század végén. A mostani beruházás mögött csaknem húsz év munkája van: ez a vízió egy olyan kreatív központról szól, amely messze túlmutat egy egyszerű egyetemi beruházás keretein ? hangsúlyozta a MOME Campus projektjének jelentőségét.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: egyetemet fejleszteni mindig ?okosberuházás?, hiszen ez a következő generációk számára nyitja meg az esélyeket.

 

Forrás: MTI

Fotó: tervpalyazat.mome.hu