Újabb hazai színházak és jelentős szakmai partnerek csatlakoztak a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekthez, ezzel már huszonegy hazai kulturális intézmény kötelezte el magát a fenntartható jövő mellett.

Szakmai téren is jelentős előrelépés történt, ugyanis a projekt ezentúl a hivatalosan együttműködik a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Greenpeace Magyarországgal. A program a Miskolci Nemzeti Színházból indult el 2019-ben azzal a céllal, hogy példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jövő (és a jelen) nézőiért.

Az öko-tudatos színházi társulás olyan közös alapcélokat tűzött ki, mint a szemléletformálás, a minél több zöld programban való részvétel; a környezettudatosság és nagyobb hatékonyság elérése az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén; a minél nagyobb arányú újrahasznosítás a művészeti kivitelezés során, valamint az együttműködés zöld szervezetekkel és öko-tudatos cégekkel. Az összefogás további célja a jövőben közös „zöld” színházi programok megvalósítása és egy fenntarthatósággal kapcsolatos, állandó pályázati platform létrehozásának elősegítése.

Papp Endre színművész, a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt ötletgazdája és vezetője szerint „ebben a színházak számára is különösen kiszolgáltatott időszakban közel sem mindennapi, hogy a kulturális intézmények képesek erejükön felül egy számukra szokatlan területen is összefogni. A pandémia súlyos teherként telepedett mindannyiunk életére, de most lehetőségünk van arra, hogy az újrakezdést, az újraépítkezést már egy tudatosabb szemlélet mentén tegyük meg”.

Az újonnan csatlakozott színházak és nagyköveteik: Szegedi Nemzeti Színház – Szilágyi Annamária, Itt És Most Társulat – Vízkelety Borbála, Weöres Sándor Színház – Csonka Szilvia, Nagy Cili, Szabó Róbert Endre, Németh Károly, Csokonai Színház – Tolnai Hella.

A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt együttműködő intézményei: Bartók Kamaraszínház, Budaörsi Latinovits Színház, Budapest Bábszínház, Centrál Színház, Csiky Gergely Színház Kaposvár, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház - Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), Katona József Színház, Kultkikötő, Manna Produkció, Miskolci Nemzeti Színház, MU Színház, Örkény István Színház, Rózsavölgyi Szalon, Stúdió K Színház, Szentendrei Teátrum, Trafó Kortárs Művészetek Háza és Városmajori Szabadtéri Színpad.

Nyitókép: a most csatlakozott nagykövetek. Fotók: Trokán Nóra, Kelemen József, Bokor Krisztián