Latorcai Csaba beszédében kiemelte, hogy a kunszentmártoni fazekasság legszebb és legvirágzóbb korszaka Bozsik Kálmán nevéhez fűződik. Szecessziós és népies motívumokkal díszített kerámiái nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte keresettek voltak.    

Bozsik Kálmán munkái nemzetközi kiállításokon is sikerrel szerepeltek: 1896-ban a millenniumi kiállításon, valamint 1897-ben Brüsszelben bronzérmet, 1900-ban a párizsi világkiállításon ezüstérmet, 1904-ben St. Louisban ismét bronzérmet nyert, 1905-ben Liege-ben kitüntető oklevelet kapott, majd Milánóban aranyérmet 1906-ban.

Latorcai Csaba szólt arról is, hogy különleges kinccsel gazdagodott Kunszentmárton, de maga az ország is, hiszen a térség kulturális, tudományos, turisztikai kínálatát és vonzerejét növelik a kiállított kerámiák.

A 221 darabot számláló Bozsik-kollekciót Kunszentmárton városa egy gyűjtőtől vásárolta vissza, az ehhez szükséges 4,8 millió forintos forrást Magyarország kormánya biztosította.

Latorcai Csaba hozzátette: a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránti kormányzati elkötelezettséget mutatja a hagyatékvásárlási program is, amelynek célja, hogy az elmúlt történelmi időszakokban külföldre vagy külföldi tulajdonba került hagyatékokat visszahozza Magyarországra, valamint hogy a múzeumokat gyarapítsa a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb dokumentumok, műkincsek, iratok megvásárlásával és itthon tartásával. Mint mondta, a magyar állam e célok megvalósítására tavaly 2,5 milliárd forintot biztosított.

Fotó forrása: Kunszenthírek.hu