A hatalmas erdő címmel Brazília élővilágát bemutató szabadtéri kiállítás nyílt csütörtökön a Magyar Természettudományi Múzeum és a Budapesti Brazil Nagykövetség közös rendezésében.

A kiállítást, amely Brazília élővilágán kívül kilenc fenntartható gazdálkodást szolgáló projektet is bemutat, eredetileg a genfi botanikus kertben mutatták be 2019-ben, ahol közel 175 ezren tekintették meg – mondta el a csütörtöki megnyitó ünnepségen Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete. Hozzátette: ezt követően, 2022 szeptemberében és októberében a Fővárosi Állat- és Növénykertben volt látható, ahol 80 ezer látogató tekintette meg a tablókat.

A szabadtéri tárlat 30 darab nagyméretű, kétoldalas tablón és a hozzájuk tartozó leírásokon keresztül olyan brazil civil társadalmi projekteket mutat be, amelyek ötvözik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést. A projektek célja az élővilág sokféleségének megőrzése, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás – hangsúlyozta a nagykövet.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója felidézte, hogy ez a harmadik kiállítás, amelyet a nagykövetség segítségével be tudnak mutatni a Természettudományi Múzeumban a magyar közönségnek. Mint mondta, Dél-Amerika nagy erőfeszítéseket tesz a fenntarthatóság ügyében, hogy az ottani helyzet megváltozzon, a népességrobbanás és a gazdasági fejlődés valamilyen módon egyensúlyba kerüljön az ökológiai változásokkal. „Ez a kiállítás is arra hívja fel a figyelmet, hogy hányféleképpen lehet úgy kivenni a környezetünkből, hogy közben vissza is termeljünk”– tette hozzá.

A megnyitón elhangzott, hogy a szabadtéri kiállítás része a Természettudományi Múzeum Múzeumok Éjszakájára szervezett latin-amerikai tematikájú programjának, amelyre ecuadori és brazil táncokkal, dél-amerikai finomságokkal, pillangóházzal és négy időszaki brazil kiállítással várják a látogatókat. A programokon a múzeum szakértői bemutatják Közép- és Dél-Amerika izgalmas élővilágát, őslény- és ásványkincseit is.

Képünk illusztráció. Forrás: Juancho Torres / Anadolu Agency via AFP