Orson Welles 1942-es klasszikusa, Az Ambersonok tündöklése és bukása című film eredeti kópiájának felkutatására indul útnak idén ősszel Brazíliába egy amerikai dokumentumfilmes stáb. Joshua Grossberg rendező és csapata szeptemberben utazik a dél-amerikai országba, és kutatásukról dokumentumfilm is készül.

A sikertelen próbavetítéseket követően az RKO stúdió kivette Welles kezéből Az Ambersonok tündöklése és bukását. A filmből kivágtak 43 percet, és számos jelenetét, köztük az utolsót is, újraforgatták. „Az eredeti, kivágott felvételeket nitráttartalmuk miatt beolvasztották a II. világháborúban” – írta közleményében a filmes stáb, hozzátéve, hogy a régi világ eltűnését bemutató alkotás még megcsonkított változatában is klasszikusnak számít.

Grossberg reményei szerint az eredeti változat egy kópiája Wellesnél maradhatott, amikor a rendező Brazíliába indult forgatni következő projektjét, az It’s All True-t. Egy brazíliai filmarchívum munkatársa az 1990-es években azt mesélte Grossbergnek, hogy harminc évvel korábban látta az eredeti, 131 perces változatot őrző fémdobozokat.

Nyitókép: Az Ambersonok tündöklése és bukása