A magyar művész idén lenne 100 éves, ennek alkalmából nyílik a két hiánypótló tárlat ? derül ki a kiállítások szervezésében segédkező Mednyánszky Társaság MTI-hez eljutatott közleményéből. A Vigadó Galériában szeptember 3-tól Breznay József nagyméretű vásznait, festői törekvéseit mutatják be a szervezők. A kiállítás kurátora Breznay András, a Mednyánszky Társaság elnöke, az alkotóművész fia. A Klebelsberg Kultúrkúria tárlata szeptember 20-tól lesz látogatható, ahol az alkotó nagyközönség előtt eddig még be nem mutatott akvarelljeit, rajzait állítják ki. A kiállítás kurátora Gánóczy Mária festőművész, Breznay József felesége.

5497e5fd6324f-breznay-jozsef-tavaszi-viragok-1958
Tavaszi virágok, 1958

 

Breznay József 1939-ben aranyéremmel diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István és Benkhard Ágost növendékeként, ahol hamar kitűnt kivételes tehetségével, valamint megrázóan mély arckép-ábrázolásaival. Szőnyi István tanársegédjének választotta, és pályakezdőként elnyerte az akkoriban legnagyobb kitüntetésének számító római ösztöndíjat is. A Római Iskola művészi örökségéből indulva a sajátosan költői, nyitott szellemű realizmusban találta meg egyéni kifejezésmódját.

 

Párizsi útján, 1957-ben találkozott az ott élő művészkolóniával és vált a Salon des Independants tagjává. Művészetében ekkor fordulat következett be, amelynek hatására szimbolikus tartalmú, szürrealizmushoz közeli képeket alkotott, ám a realista stílusjegyek mindvégig felismerhetőek maradtak munkáin. Festészetét az ember és a táj egységének keresése, a színgazdagság, a motívumok kollázsszerű alkalmazása jellemzi. Képei sajátos önvallomások a család, az anyaság, a szerelem, a szemlélődés témáira, de foglalkoztatták a tájképek, a csendéletek és a mitologikus-történelmi ábrázolások is.

 

A festőművésznek a múlt század közepétől jelentős egyéni kiállításai voltak, amelyek közül a legfontosabbak a Fényes Adolf Teremben, a Műcsarnokban, Párizsban, Düsseldorfban, Hannoverben, Uppsalában, Brüsszelben, Münchenben, Milánóban és Parmában rendezett tárlatok. Képeit előszeretettel vásárolták magángyűjtők, de művei megtalálhatók a magyar és külföldi közgyűjteményekben is. Munkássága elismeréseként számos kiállításon ? többek között 1939-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán és 1989-ben Bourbonne les Bains-ben ? aranyérmet, Deauville-ben Grand Prix kitüntetést, Brüsszelben bronzérmet nyert, 1953-ban Munkácsy Mihály-díjat, 1958-ban Csók István-emlékérmet kapott, 2010-ben pedig elnyerte a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját. Breznay József 1996-tól haláláig a Mednyánszky László eszmei hagyományait továbbörökítő, munkásságát gazdagító Mednyánszky Társaság elnöke volt.

 

Forrás: MTI

Fotó: galeriasavaria.hu