A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház William Shakespeare Periklész című művének bemutatójára készül. Az alkotói közösség vezetője Philip Parr, Shakespeare műveinek nagy ismerője, a York-i Nemzetközi Shakespeare Fesztivál művészeti igazgatója.

Philip Parr elsősorban a Parrabbola művészeti igazgatójaként, nagyszabású színházi előadások rendezőjeként szerzett magának hírnevet. A Parrabbola közösségi színházi projekteket, többek között helyspecifikus közösségi előadásokat, fesztiválokat és utcai rendezvényeket valósít meg az Egyesült Királyság és Európa különböző városaiban. Parr az Európai Shakespeare Fesztiválok hálózata alapító tanácsának tagja, többször dolgozott például Csehországban és Lengyelországban.

A temesvári társulat ezekben a napokban Jane Streetonnal, a Royal Academy of Dramatic Art, a Royal Shakespeare Company és a Juilliard énektechnika professzorával próbál. A Jane Streetonnal történő együttműködés új perspektívába helyezi a készülő előadást, különösen a fiatal színészek számára.

A Periklész előadás zeneszerzője Cári Tibor (itt interjúztunk vele). A díszletet és a jelmezeket Brian D. Hanlon brit díszlettervező álmodja meg, aki látványos tánc-, ritmus- és zenei felvonulások megvalósításában szerzett hírnevet.

Philip Parr rendező és Dálnoky Réka dramaturg a nyomtatásban 1609-ben megjelent Pericles, Tyrus hercege című művet veszi alapul, amely olyan aktuális témákat is boncolgat, mint a migráció és az emberkereskedelem. A darab, bár nem teljes egészében Shakespeare szövege, hatalmas sikert aratott megjelenése korában, és a következő évszázadokban is szokatlan fogadtatásra talált.

Az előadást március 8-án mutatják be a temesvári Csiky Gergely Színházban.

Forrás és fotó: Csiky Gergely Színház