fbpx

Bruck Edith lett az olasz nyelvművelő Dante-társaság alelnöke

Bruck Edith Magyarországon született holokauszt-túlélőt nevezték ki az olasz nyelv nemzetközi terjesztéséért és védelméért felelős Dante Alighieri Társaság alelnökének.

Bruck Edith a kinevezését követően úgy nyilatkozott: „Az olasz nyelv családom, otthonom, az olasz az abszolút szabadság nyelve, és Dante nyelve nyújtott számomra menedéket az írásban.” Hozzátette, az olasz nyelv védelme „a provincializmus és a nyelvi sivatagosodás elleni küzdelmet jelenti”.

Az 1889-ben alapított Dante Alighieri Társaság jelenlegi elnöke Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed Közösség korábbi vezetője. Ferenc pápa februárban a lakásán kereste fel Bruck Edithet, hogy az emberiség nevében bocsánatot kérjen tőle a második világháború alatt történtekért. A Tiszakarádon született, 1955 óta Olaszországban élő költő, író, rendező a szentszéki napilapban, a L’Osservatore Romanóban közölt cikkével keltette fel a pápa érdeklődését.

A kilencvenéves Bruck Edith az idén bekerült a tekintélyes olasz irodalmi díj, a Premio Strega öt döntős írója közé az Elveszett kenyér című művével.

Nyitókép: akibic.hu

A rovat további cikkei