A budapesti debütálás után Brüsszelben is bemutatkozik a Huszonhat év – Privát Petőfi koncertszínház. A 200 évvel ezelőtt született költőóriás, Petőfi Sándor alakját megidéző előadást a külföldi közönség a belga fővárosban, a Liszt Intézetben láthatja először.

Koncertszínházzal idézi meg Petőfi Sándort Adorjáni Bálint színművész alkotótársaival, Kacsó Hanga énekessel, Juhász Anna irodalmárral és Szabó Dániel cimbalomművésszel május 2-án a brüsszeli Liszt Intézetben. A Petőfi Kulturális Ügynökség Petőfi-bicentenárium kapcsán életre hívott produkciójának egyik különlegessége, hogy személyes oldalról közelít Petőfihez, hisz egy olyan alkotóról van szó, akinek az életrajza is műalkotás.

A személyes látásmódot keretezi, hogy a két főszereplő az életben és a színpadon is egy párt alkotnak.

„Sokféle zenei anyaggal közelítenek Petőfihez, de úgy éreztük, hogy a leginkább illeszkedő, ha autentikus népzenébe ágyazva jelenik meg mind a költészete, mind fordulatos életútja. Petőfi műveit Adorjáni Bálint színművész szólaltatja meg, hozzá csatlakozik autentikus népdalokkal felesége, Kacsó Hanga, a Kárpát-medence egyik legjobb népdalénekese” – mondta el Asztalos Emese irodalomtörténész, az előadás szerkesztője.

A négy hangra komponált előadás bő egy órában meséli el költő és a hozzá kapcsolódó asszonyok – édesanyja, szerelmei –, valamint az Örök Gondviselő hangján a reformkor hősének sokszínű életét. Petőfi, ahogy magáról vall, sosem állhatta az alárendeltséget. Sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán meggyűlt a baja az iskolákkal. Volt katona, vándorszínész, s színészként publikálta első versét. A Kiskunság, az Alföld, Pest és a Pilvax mind főszereplők lettek életében, ahogy a szerelem és a szabadság utáni vágy is. Forradalmár volt, újító és bátor vezér, élete mottója: koldusbot és szabadság! A Huszonhat év Privát Petőfi a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait. A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki.

A koncertszínház egy az eddiginél is összetettebb és érzékenyebb Petőfivel ismerteti meg a nézőközönséget.

„A budapesti telt házas bemutató sikere megerősített minket abban, milyen jó úton jártunk, hogy az előadásba levelek, naplók és versek mellé válogattunk olyan szövegeket, amelyek Petőfi-versekből formálódtak népdalokká. Így lett még érzékenyebb az a kép, amiben nem kell átmagyaráznunk, újramagyaráznunk őt, Petőfit, hanem közelebb léphetünk hozzá, és általa az örökségünkhöz is” – nyilatkozott Juhász Anna irodalmár.

Nyitókép: A Huszonhat év – Privát Petőfi előadói