Buborékfelhőben a Törley Pezsgőgyár története

Kultpol

A múzeum szerint a jubileumi tárlaton színes reklámok, dokumentumok, soha fel nem bontott egykori pezsgős üvegek, poharak tanúskodnak a pezsgőgyár sikertörténetéről. A hajdani budafoki pincészetet idézik a Törley kastély japán szalonjából származó korabeli bútorok, egy szakszerűen felrakott pezsgőmáglya, különböző munkaeszközök és fotónagyítások is. A kiállításon láthatóak lesznek a cégalapító dédunokája, Törley Mária szobrai és Lucullusi kútja is.
 
Törley József 125 évvel ezelőtt tért haza Reimsből, a francia pezsgő fővárosából Budafokra pezsgőgyárat alapítani. Megvásárolta a Savoyai birtokot, a kastély pincéiben a Péter-Pál utcában megkezdte a pezsgő gyártását magyar szőlőből francia technológiával és felszereléssel, francia szakemberekkel. A Törley név a XX. század elejére fogalommá, a gyöngyöző ital a derű, a jókedv, az emelkedett ünnepi pillanatok, kivételes alkalmak, társas együttlétek kísérőjévé vált.
Törley Józsefet kora legnagyobb mecénásai között tisztelték. Nemcsak szociális célokra adakozott, bőkezűen áldozott a művészetekre is. A vendéglátóiparos társadalmat nagyvonalúan támogatta, képviselőit mindig szívesen látta pincészetében és pompás kastélyában. Nemzetközi eseményeire különös gonddal készült, hogy vendégei a magyar konyha jó hírét vigyék szerte a világba. Maga is szerepet játszott egy fejlettebb étkezési kultúra megteremtésében a polgárosodó Magyarországon. Sírja azonban a mai napig ismeretlen.
A tárlat március 9-ig látható a vendéglátóipari múzeumban.
(Múlt-kor/MTI)