?Régóta tudtam, hogy beteg vagy, de nem akartam elhinni.

Az utóbbi időszak találkozásinak alkalmával soha nem beszéltél a betegségedről. Mindig csak a tervekről, a munkáról, a jövőről.

Lenyűgözött a munkabírásod, makacsul ragaszkodtál a szakmádhoz, amely Neked erőt adott és boldoggá tudott tenni.

Színész voltál, óriási komédiás, akit imádott Magyarország. Színpadon, filmvásznon, televízió-képernyőn, rádióban, szinkronhangként.

Kollégám voltál. Te is, én is vidéki színházat igazgattunk.

Te is tudtad ennek a szakmának ? mert vidéki színházigazgatónak lenni külön szakma ? minden csínját-bínját. Tudtad, hogy miképpen kell megszólítani a kultúrát szomjazó embereket. Tudtad, hogyan csalogasd be a színház falai közé és azt is tudtad, hogyan tartsd bent őket. És ők bent maradtak, mert tudták, hogy minden este élményt, erőt, útravalót kapnak.
Szabó Magda azt írja, hogy

Az emlékeket, sajnos, nem lehet átadni senkinek örökségül.

A Te esetedben nincs igaza az írónőnek.

A Te emlékeidet megőrzik a filmek, a hangszalagok.

A Te emlékeidet megőrzik ez emberek, akik szerettek.

A Te emlékeidet megőrizzük mi, kollégák.

 

Nagyon sokat köszönhet Neked a magyar színház és filmkultúra.

Köszönjük.

 

Búcsúzom tőled, Székhelyi József.

Nyugodj békében!? ? búcsúzik a művésztől Fekete Péter.

Szekhelyi_Jozsef
Fotó: Madách Színház
Székhelyi Józsefet súlyos betegség után érte a halál. Székhelyi Józsefet a Madách Színház és Szeged önkormányzata saját halottjának tekinti, végső búcsúztatása augusztus 26-án, vasárnap, 14 órakor lesz Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben ? közölte a család, a Madách Színház és az Élet Menete Alapítvány augusztus 23-án az MTI-vel.
Székhelyi József 1946. november 24-én született Budapesten. Pályafutása alatt játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, 1992 és 1994 között az Arizona Színházban és a Soproni Petőfi Színházban. A művész 2003 és 2008 között főigazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat.
A Madách Színház közleményében felidézte, hogy a Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével és tisztikeresztjével kitüntetett színművész 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kecskeméti Katona József Színházba szerződött, 1979-ben pedig a Nemzeti Színház tagja lett. A Madách Színházhoz 1983-ban szerződött, ahol haláláig igen sok sikeres szerepet játszott. Többek között Shakespeare Tévedések vígjátékában, a Szeget szeggelben, Marin Držić Dundo Maroje című művében vagy Brecht Koldusoperájában láthatta őt a közönség. Székhelyi József keltette életre a gyermekek kedvencét, Vuk nagybátyját, Karakot is.
?Székhelyi József hosszú, súlyos betegsége alatt sem hagyta magára közönségét, még idén júliusban is játszott a Szerelmes Shakespeare című produkcióban? ? olvasható a Madách Színház közleményében.
?Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata és a Szegedi Nemzeti Színház mély megdöbbenéssel értesült Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Szeged város Pro Urbe-díjas művésze haláláról? ? közölte a helyhatóság az MTI-vel.
Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság, MTI