Az új és végleges játszóterük egyben központjuk is, ahol a lélek és az irodalom találkozik teret adva előadásoknak, közönségtalálkozóknak, kamaradarabok bemutatóinak, alkotói műhelyeknek, jógaóráknak, ajurvédikus masszázsnak, pszichodráma csoportoknak, családállításnak és mindennek, ami a test és a lélek harmóniájához szükséges. ?Az elme táplálása, a test kényeztetése eredményezi azt az állapotot, amelyet mindannyian keresünk, a harmóniát. Mindez egy helyen valósul meg márciustól a Spirit Központban. Célunk, hogy ne a lila ködben üljünk babérjainkon, hanem aktívan alakítsuk közönségünk igényeinek megfelelően mind színházunk repertoárját, mind központunk programjait. Az interaktivitás nálunk alap? ? írja közleményében a Spirit Színház.

 

A színházról így nyilatkozott Perjés János igazgató, színész: ?Spirit Színház néven először 2011-ben a Thália Színházban kezdtünk el játszani. Négy évig utazószínház voltunk, de közben egyre csökkent azon befogadó színházaknak a száma, ahová elmehettünk a darabjainkat bemutatni. Ekkor ? 2015-ben ? úgy éreztük, eljött az a pillanat, amikor saját játszóhelyet kell keresnünk magunknak, és ezt meg is találtuk Budán. A központunkba száz néző fér be, és olyan intim, belsőépítészetileg kész hely, amely eleve meghatározza a darabok kiválogatását. Ezért leginkább kamaradarabokat vagy a mindennapi emberekhez közel álló sorsokat mutatunk be, ilyen most Szabó Magda Az ajtó című művéből készült előadás, amely négyszereplős darab. Az utazószínház jelleg sem szűnt meg, hiszen az itt bemutatott darabokat vidéki és külföldi (magyar ajkú) színházak, intézmények is kérik.?

 

Az igazgató kiemelte: ?amellett, hogy színházi előadásokat játszunk, a témakörökhöz ? sorsok, karakterek, problémák ? kapcsolódóan beszélgetéseket is tartunk egy-egy darab után. Igény szerint vannak itt terapeuták mind testi, mind lelki problémák megbeszélésére, éppen ezért a Spirit mint gyógyító központ működik. Amiben mégis különbözünk a nagy színházaktól, hogy nálunk teljesen testközelben ülnek a nézők. Ez okozta ? és ez teljesen megdöbbentő volt ?, hogy amikor játszottuk például a Cabaret musicalt, a dalok itt meg tudtak szólalni mindenféle erősítés nélkül. A színpad nagysága azonban behatárolja az elképzeléseket. A Csodálatos vagy, Júliában hatan vagyunk, ez az a létszám, amelyet a környezet még elbír. Ugyanakkor bemutatjuk a Száz év magányt is ? amely lényegében hetvenszereplős ?, de mi négy szereplővel játsszuk el az összes karaktert. Gyakorlatilag öt-hat olyan színész van, aki rendszeresen szerepel: folyamatosan számítok Nagyváradi Erzsébet, Nagy Enikő, Jantyik Csaba, Papadimitriu Athina, Dér Heni játékára. Az ajtó című előadásban játszik Hegyi Barbara, rá számítok az őszi idényben is, egy újabb darabban. Más ismert művészek fellépése is várható nálunk, ezt elsősorban a rendezők kívánságai határozzák meg. Készülünk fiatal tehetségeket behozni, lehetőséget adva nekik a játékra, velük szeretnénk bemutatni ősszel a Kéretik elégetni című darabot. Rendezők és dramaturgok esetében szintén szeretnénk ? a nagy nevek mellett ? lehetőséget adni új és fiatal szakembereknek, hiszen ők máshogy látják a világot.?

 

?Legújabb bemutatónk egy nagyon érdekes francia komédiának aposztrofált darab, a Csin-csin, ezt Örkény István fordította. Egy férfi és egy nő életútja, akik különös módon ismerkednek meg egymással, hiszen mindkettőjüket csalja a házastársa, a másik párjával. Az előadás közben Edith Piaf-dalok szólnak, és Babicsek Bernát szolgáltatja a muzsikát. Az új bemutató mellett műsoron van Az ajtó és a Chatszoba című darabunk. Ez utóbbi egy kanadai dráma, amely teljesen aktuális témát dolgoz fel: azt feszegeti, hogy meddig lehet elmenni a neten arctalanul chatelve, teljesen másnak mutatni magunkat, mint amik valójában vagyunk? ? mondta el Perjés János.

 

Hozzátette: ?egy fiatal író első színdarabját is színre visszük Kocsis Judittal a főszerepben. A történet egy kocsmában játszódik, ahová Isten leszáll, és ezen a furcsa helyszínen találkozik össze a Sátánnal. Kettőjük harcát mutatja be a darab, és ez a témaválasztásunk is jelzése annak, hogy a mondanivalókban milyen határokat feszegetünk. Szintén ebben a hónapban újítjuk fel a Csodálatos vagy, Júliát Nagyváradi Erzsébettel, ebben a színésznő prózai arcát ismerhetjük meg. Minden hónapban van húsz-huszonkét előadásunk, de ősszel, ha birtokba vesszük az egész házat, már mindennap szeretnénk játszani. Erre igény is volna, hiszen a nyitástól számított harmadik hónap végén a duplájára kellett növelni a nézőtéri ülőhelyek számát. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy kezd kialakulni a törzsközönségünk, ami talán a legjobb jelzés arra, hogy előadásaink színvonalasak, darabválasztásainkkal pedig jó úton járunk.?

A 2016/2017-es évad bemutatói:

 

John Kander?Fred Ebb?Joseph Stein: ZORBA, a görög ? musical két részben

Főszerepben ifj. Jászai László, további szerepekben: Papadimitriu Athina, Pásztor Tibor, Nagyváradi Erzsébet és Simonyi Krisztina.

Rendező: Jantyik Csaba

Nyilvános főpróba: szeptember 24., 25.

Hivatalos bemutató: december 17.

 

Gabriel Garcia Márquez: SZÁZ ÉV MAGÁNY ? varázslat két részben

Főszerepben Papadimitriu Athina és Tóth József.

Rendező: Czeizel Gábor

Bemutató: október 13.

 

Pasolini: TÉTEL ? egy Pasolini-sztori

Főszerepben Telihay Péter, Gubik Ágnes és Perjés János.

Rendező: Telihay Péter

Bemutató: október 29.

 

Marvin Hamlisch?Neil Simon: A MI DALUNK SZÓL ? kamaramusical

Főszerepben Dér Heni és Hujber Ferenc

Rendező: Jantyik Csaba

Bemutató tervezett időpontja: november 10.

 

Neil Simon: ÖLELJ ÁT! ? vígjáték két részben

Főszerepben Hegyi Barbara és Perjés János.

Rendező: Czeizel Gábor

Bemutató tervezett időpontja: november végén

 

Ne kérdezd, ki voltam ? zenés darab Szepes Mária önéletrajzi regénye alapján (Emberek és jelmezek)

Főszerepben Nagyváradi Erzsébet

Rendező: Czeizel Gábor

Bemutató: december 14.

 

Neil Simon: A ?női? FURCSA PÁR ? komédia

Főszerepben Igó Éva és Kocsis Judit. Rendező: Szitás Barbara

Bemutató: december 27.

 

További tervezett bemutatók:

Február
A miniszter félrelép ? bohózat (rendező: Szitás Barbara)

Március
Pendragon-legenda ? ősbemutató (rendező: Hajdú László)

Május
Képeslapok a szakadékból ? vígjáték (rendező: Pozsgai Zsolt)