A Budapest, ahol a szerelem kezdődik című magyar–vietnami koprodukcióban készülő romantikus film gyártását 298,9 millió, a Polonia akció 1920 című dokumentumfilm elkészítését pedig 60 millió forinttal támogatja a Filmszakmai Döntőbizottság.

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik című, Nari Nguyen és Medveczky Balázs főszereplésével készülő szerelmesfilm története évtizedeken és kontinenseken ível át. Egy mai kapcsolat kibontakozásáról, és a múltban be nem teljesült kapcsolatról szól.

 A fiatal Song Ha múltja kutatására indul Vietnamból Budapestre. Útja során megismeri családja múltját, saját gyökereit, valódi hovatartozását. A párhuzamos történetekben az 1970-es évek szocialista világa is megjelenik, amikor a kölcsönös együttműködés keretében Magyarország segített a vietnami egyetemistáknak, hogy itt tanulhassanak, és a háború után a rendszerhez hű, képzett diplomások hazájukba visszatérve újjáépítsék Vietnamot. A Magyarországon eltöltött évek kitörölhetetlen nyomot hagytak az egykori ösztöndíjasokban, akik a mai napig a két nép barátságának őrzői. A készülő film betekintést nyújt a két ország fiataljainak világába. Ehhez látványos hátterül szolgál Magyarország mellett Vietnam nálunk alig ismert mai arca is.

A Song Hat alakító Nari Nguyen születésétől Budapesten él. 2011-ben az Európában élő vietnami lányok szépségkirálynője volt, és Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című mozifilmjében is játszott. A férfi főszereplő Medveczky Balázs, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja, akit a Vígszínház előadásaiból, köztük A Pál utcai fiúkból ismerhetünk.

 A Budapest, ahol a szerelem kezdődik októbertől forog Magyarországon, majd a vietnami metropoliszban, Ho Si Minh-városban és a Saigon folyó partján. A film operatőre Csepeli Eszter (A kivégzés, Magyar bajusz). A forgatókönyvet Szűcs Dóra és Bak Zsuzsa írta. Szűcs Dóra, aki egyben a film rendezője, producerként jegyzi többek között az Intim fejlövés és a Most van most című mozifilmeket. Első mozifilmes rendezése, a Patthelyzet című krimi augusztustól lesz látható.

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik producerei
György Lea (Patthelyzet, Szimpla manus, Magyar lapát – portréfilm
Wichmann Tamásról, Dunának, Mekongnak egy a hangja - Partizán szerelem)
és
Sípos Anna (Báb, A narancs útlevél diplomafilmek).

A Polonia akció 1920 című dokumentumfilm a lengyel-bolsevik háború döntő pillanatát és annak előzményeit dolgozza fel. A Varsó alatt 1920 augusztusában készülő összecsapásnak összeurópai tétje volt, hiszen lengyel vereség esetén Lenin tervének megfelelően a kommunizmus könnyen terjedt volna tovább egész Európában. A fikciós jelenetekben bővelkedő dokumentumfilm az ide vezető politikai, diplomáciai és katonai eseményeket mutatja be. Rendezője Kiss Sándor és Kussinszky Kornél.

Nyitókép: Nari Nguyen. Fotó: Blaubacher Mihály