A Magyar Táncművészeti Egyetem a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából új, kimagasló művészi színvonalú balettversenyt hív életre, a Budapest Ballet Grand Prix-t, melyet 2023. november 20–24. között rendez meg első alkalommal.

A verseny célja a kiemelkedő tehetségű táncosok felfedezése, támogatása és karrierépítésének segítése versenydíjakkal, ösztöndíjakkal, valamint nemzetközi szerződésajánlatokkal.

A Budapest Ballet Grand Prix (BBGP) a világ minden tájáról érkező, a 15–24 éves korosztályhoz tartozó, kiemelkedően tehetséges, táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosoknak szól különböző korcsoportokban. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői tervezetten három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és modern tánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt: I. kategória (junior A): 15–17 évesek, II. kategória (junior B): 17–19 évesek és III. kategória (senior A): 19–24 évesek csoportjában.

A BBGP 2023 programjában méltó versenydíjakat ítél oda a zsűri a legkiemelkedőbb résztvevőknek: a verseny fődíja 10 000 euró, a második helyezett díja 7000 euró, míg a harmadiké 4000 euró. A dobogós helyezések mellett különdíjakat is adnak: a Magyar Táncművészeti Egyetem ösztöndíját, a legjobb magyar versenyző díját, közönségdíjat és a zsűritagok által felajánlott ösztöndíjakat, illetve szerződéseket.

A verseny selejtezőinek a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színházterme, a folytatásnak a Nemzeti Táncszínház, a gálának a Müpa ad otthont.

A Budapest Ballet Grand Prix 2023 zsűrije és videóválogató zsűrije a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll. A zsűri elnöke a világsztár Manuel Legris, a Párizsi Opera balett társulatának étoile-ja, a Bécsi Staatsoper társulatának egykori és a milánói Scala jelenlegi balettigazgatója. A verseny elnöke Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, társelnöke pedig Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.