Két fontos helyszínen, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Városmajori Színpadon több mint száz programmal várja látogatóit a Budapesti Nyári Fesztivál, melynek idei mottója: ?Ajándék Budapestnek?. A nyári évadban június 9. és szeptember 1. között a műfajok legszélesebb skáláján mozogva válaszathatja ki a közönség a számára megfelelő műfajt. Lesznek opera- és operettbemutatók, látványos balettelőadások, klasszikus, könnyűzenei és crossover koncertek és a Quimby is egészen elképszető produkcióval készül, amelyről Varga Livius mesélt a Kultúra.hu-nak.


_d0a3501__copy__600x419.png
Varga Livius és a háttérben Balanyi Szilárd

?Az Óbudai Danubia Zenekar keresett fel minket. A zenekarról tudtuk, hogy nagyon kreatívan kevernek műfajokat, különböző művészeti produkciókat, így nagy örömmel fogadtuk őket a próbatermünkben? ? mesélte Livius, aki elmondta azt is: a Danubia zenekar ?nagyon keményen? belenyúlt a Quimby-dalokba, teljesen új szereposztásokat találtak ki a hangszereléseket illetően, és egészen konkrét ötletekkel keresték meg a zenekart. ?Már megvan a repertoár, kaptunk is egy leiratot róla, hamarosan kottánk is lesz, és a napokban meg is kezdődnek a próbák? ? fűzte hozzá a zenész, majd kiemelte: nem hagyományos koncertélményben lesz része a közönségnek, ugyanis nagyobb lélegzetvételű fellépésről lesz szó, amely körülbelül 130 perces ?művészeti utazás? lesz. ?Ami a külsőségeket illeti: önmagáért beszél, hogy 56 ember lesz a színpadon, a Quimby pedig készül a szokásos videóshow-val is erre az alkalomra. Egy 90 méteres ledfalra lesz kivetítve a Császár András keze nyomán készült videó.? A Quimby és az Óbudai Danubia Zenekar június 10-én lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ahol a következő koncerteket hallhatják még:

  • Alexander Rybak hegedűművész és a Magyar Állami Operaház közös produkciójával nyit június 9-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpad,
  • szintén itt lép fel a Szabó Balázs Bandája a Modern Art Orchestrával,
  • Caramel augusztus 20-án játszik majd,
  • míg a Magna Cum Laude a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral tér vissza a szigeti színpadra.

Számos vidéki színház is képviselteti magát az idei fesztiválon ? mondta el Bán Teodóra, a Szabadtér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki tizenöt éve rendezi meg a Budapesti Nyári Fesztivált. Az idei programból kiemelte a Miskolci Nemzeti Színház, a Fővárosi Nagycirkusz és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad hármas együttműködésében megvalósuló Cirkuszhercegnőt és megemlítette a Szikora János rendezte Salome című előadást, melynek főszereplője, Rost Andrea sajnos visszalépett a feladattól, így kérdéses, ki alakítja majd Salomét.

A színpadi bemutatók mellett két, eddig Magyarországon még sohasem látott bemutatóval is készül a nyári fesztivál: a világszerte turnézó, látványos balett-show, a The Great Gatsby is a Margitszigetre érkezik, a világhírű Béjart Ballet Lausanne pedig a Varázsfuvolát mutatja be.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon csaknem hetven programmal és Városmajori Színházi Szemlével várja a közönséget, melynek köszönhetően hat vidéki társulat is bemutatkozik:

  • Nyíregyházáról ide látogat az Illatszertár című előadás,
  • Kecskemétről a Képzelt beteg,
  • Miskolcról a Furcsa pár,
  • Szombathelyről a Volpone,
  • Kaposvárról a Cabaret,
  • Győrből pedig a Vád tanúja.

A Városmajori Szabadtéri Színpad kiemelt produkciója a Brodway-musical magyarországi ősbemutatója, a Bonnie&Clyde lesz. Az előadás a Színház- és Filmművészeti Egyetem fiatal tehtségeivel valósul meg Harangi Márta rendezésében.

A szervezők idén is több élményszolgáltatással várják a kiakapcsoldóni vágyókat: továbbra is lesz Színházi hajójárat, valamint archív fotókiállítást is megtekinthetnek a látogatók. Az MTVA ?Hogy volt!? ? Pillanatképek a magyar közmédia történetéből? című médiatörténti kiállítása, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad elmúlt nyolcvan évének archív felvételei is láthatóak lesznek a Visual Art Galériában. Az esti programok mellett pedig minden vasárnap reggel bábszínházi produkciók és matinéelőadások várják a legkisebeket. Idén újratölthető ajándékkártyát is lehet váltani, amely 20 százalék kedvezményt nyújt a felhasználóknak.

A részletes programokról ITT olvashattok.

Fischer Viktória

Fotó: Csákvári Zsigmond