Hatalmas energiával tér vissza a Budapest Ritmo: április 7. és 10. között ismét kinyílik a világ, és három napra Budapest lesz a világzene fővárosa három helyszínnel, az Akvárium Klubbal, Szimpla Kerttel és a Toldi mozival. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megrendezett fesztivál idén showcase nappal, megismételhetetlen koncertekkel, konferencia- és networking programokkal, valamint filmszekcióval várja a közönséget.

Az izraeli Liraz perzsa gyökerekből táplálkozó zenét hoz Budapestre: a világzene fiatal (és egyébként színésznőként is kiemelkedően tehetséges) sztárja a modern, mégis ősi közel-keleti hagyományokra építő dallamairól ismert – de különleges színpadi jelenléte miatt is kihagyhatatlan élményt ígér.

Liraz
Fotó: Shai Franco

Amadou & Mariam 35 éve alkotnak és zenélnek együtt, játszottak már a U2 és a Coldplay mellett is, lemezeik producere Manu Chao volt. Mali fővárosának, Bamakónak jellegzetes zenei kavalkádját idézik meg, felvillanyozó örömzenéjükre lehetetlen nem táncolni.

António Zambujo a portugál fado ma élő legnagyobb férfiénekese. A mézédes hangjáról ismert művész a brazil bossa nova és cante alentejano, a délportugál dalkincs bűvöletében nőtt fel. A Budapest Ritmo színpadán a ritkán látható szólóprodukciójával lép fel.

António Zambujo
Fotó: Rita Carmo

A fúziós jazzt játszó BOI AKIH elegáns zenéje a magyar Kis Dodó furulyajátékával és indonéz, holland, guineai társaival teljes. A kvartett zenéje, szövegei az Indiai-óceán hangjaiból, a holland jazz és az afrikai hárfa, a kora házasításából áll össze – egyedi és felejthetetlen hangzásuk mély nyugalmat, napfényes örömet közvetít.

A program idén a showcase nap és a konferencia mellett különleges filmprogramokkal is bővül, folytatva a 2021-es online Budapest Ritmón nagy sikert aratott filmes-zenei együttműködéseket. 

Az előző évek mintájára a Budapest Ritmo bemutatkozási lehetőséget kínál feltörekvő zenekarok számára is. Az ingyenesen látogatható showcase nap a Szimpla Kertben lesz április 7-én, ahol hat, nemzetközi zsűri által kiválasztott zenekar lép majd fel. A zenekarok a showcase pályázatra január 14-ig jelentkezhetnek.

A következő hetekben folyamatosan jelentik be a Budapest Ritmo további 2022-es fellépőit, és bővebb információval jelentkeznek a filmszekcióval kapcsolatban is. 

Nyitókép: BOI AKIH. Fotó: Maarten Mooijman