A közel 580 éves koreai írásrendszer, a hangul történetével és annak az alkalmazott művészetben megjelenő hatásával ismerkedhet a magyar közönség a budapesti Koreai Kulturális Központ október 11-én nyíló kiállításán. A tipográfiai tárlat két helyszínen, a MOME-n és a koreai intézetben mutatkozik be.

Jelen tárlat a budapesti koreai intézet idén tavasszal bemutatott kiállításának folytatása, amely a koreai írás egyediségének bemutatására tett kísérletet Dél-Korea nemzeti költőjének szövegein és kortárs képzőművészeti alkotásokon keresztül.

Túl a tipográfián – a koreai írásrendszer perspektívái című kiállítás célja, hogy a koreai írás, azaz a hangul szépségét egyszerű és intuitív módon közvetítse a koreaiul nem beszélő látogatók számára is. A megnyitó időpontjának apropója az október 9-i hangulnap, amely nemzeti ünnepnap Koreában. A fennmaradt dokumentumok szerint Nagy Szedzsong király 1446-ban ezen a napon hirdette ki az általa tervezett-megrendelt új betűkészletet, amely nagyban megváltoztatta a koreai társadalmat: a korábban használt kínai karaktereknél könnyebben megtanulható írásjegyek lehetővé tették, hogy az oktatáshoz ne csak az elit férjen hozzá.

A koreai ábécémúzeum, a szöuli Nemzeti Hangul Múzeum anyagaiból építkező kiállítás új megvilágításba helyezi a hangult:

a dizájn felől értékeli azt 23 dél-koreai kortárs művész értelmezésében. Az alkotások a hangul esztétikai jelentőségét térképezik fel az alkalmazott művészetben, bútorokon, plakátokon, ruhákon köszön vissza a koreai betűkészlet és annak gondolatisága.

A két helyszínen párhuzamosan zajló kiállítás koreai intézetben látható részében a hangul eredetével, korai írásos anyagaival, alapelveivel, valamint a struktúrája ihlette művekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, míg az egyetem területén a hangult a formatervezésben alkalmazó munkák láthatók.

A hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseményéhez, a Graphifesthez kapcsolódva október 17–21. között koreai művészek tartanak szemináriumokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). Sun Byoung-il, a dél-koreai Namseoul Egyetem vizuális tanszékének nemzetközileg elismert professzora tervezőgrafika szakos hallgatóknak tart intenzív kurzust, Lee Jinwoo és Choi Sejin, a szöuli LIFT-OFF grafikai stúdió alapítói pedig interaktív, speciálisan koreai tipográfiai workshoppal készülnek tervezőgrafika, animáció, formatervező mesterképzésben résztvevőknek.

Túl a tipográfián – a koreai írásrendszer perspektívái kiállítás 2022. október 11-től 2023. január 23-ig látható a budapesti Koreai Kulturális Központban és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Fotó: Koreai Kulturális Központ/Mudra László