fbpx

Budapesten lépnek fel a pristinai Chopin PianoFEST művészei

A Cziffra György-emlékév határokon átívelő összefogásának egyik résztvevője a koszovói Chopin PianoFEST, amely évek óta jó kapcsolatot ápol a magyar művészvilággal. A több mint egy évtizedes múltú pristinai rendezvény minden évben világsztárokat lát vendégül, egyik fontos célkitűzése pedig az, ami Cziffra Györgynek is szívügye volt: támogatni a fiatal tehetségeket.

Így talált egymásra azonos célok és misszió mentén a Cziffra György-emlékév és a Chopin PianoFEST, az együttműködésben eddig két koncert és mesterkurzusok valósultak meg Pristinában olyan művészek részvételével, mint Kovács Gergely (zongora), Balogh Ádám (zongora) és Banda Ádám (hegedű). Október 15-én Budapesten folytatódik az együttműködés a Chopin Fesztivál fiatal versenygyőztes művészeinek koncertjével a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, amelyen Andi Duraku (zongora) és Rron Bakalli (hegedű) is közreműködik.

Andi Duraku pályafutása Gjakovából, Koszovó hetedik legnagyobb városából indult el, a Pristinai Egyetemen folytatódott, és immár Németország, Svájc, Franciaország és Törökország koncerttermei is szerepelnek a zongoraművész által meghódított helyszínek között. Számos európai verseny – például a Chopin Verseny – díját elnyerte, szólistaként lépett fel a Berlini Filharmonikusokkal, és olyan szaktekintélyek mesterkurzusait látogatta, mint Dmitry Bashkirov, Lajkó István. A Cziffra 100 keretében virtuóz művekkel bizonyítja kiválóságát: a romantikus-misztikus Szkrjabin két etűdjével, köztük a bal kéznek különösen nagy kihívást adó Op. 8-as sorozat egyik darabjával, valamint Liszt Velencét és Nápolyt idéző Tarantellájával.

A műsor további részében Durakuhoz a szintén gjakovai születésű, hasonlóan sikeres utat bejárt zenésztárs, Rron Bakalli hegedűművész csatlakozik. Közös előadásukban megszólal a romantika két fontos hegedű–zongora kompozíciója, Grieg Harmadik szonátája és Saint-Saëns Sarasaténak ajánlott mesterműve. A program magjaként pedig a hollywoodi sztárszerző, Korngold kísérőzenéjét mutatják be, amelyet ifjú titánként komponált a bécsi Burgtheater számára, a Sok hűhó semmiért 1918-as előadásához.

A rovat további cikkei