fbpx

Budapesten mutatkoznak be a Hétköznapi hőseink pályázat résztvevői

Budapesten mutatkoznak be három napon át a Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet című pályázatban részt vevő határon túli diákok, akiket szerdán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntött a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Fontos, hogy tudjuk, honnan jöttünk, a felkutatott helyi hősök pedig nemcsak a közösségnek, hanem másoknak is muníciót adnak – hangsúlyozta Fekete Péter a köszöntő beszédében. Mint rámutatott, múltunk, a gyökereink kapaszkodót jelentenek, amelyeket meg kell találni és megfelelő helyre el kell helyezni, de saját magunkban is szükségünk van kapaszkodókra. A határon túli fiatalok, amikor felkutatták a helyi hősöket, ilyen kapaszkodókat építettek – tette hozzá.

Ez a három nap a hőseinkről szól, azokról, akik ott élnek a határon túli településeken – hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, kiemelve, hogy a projekt résztvevői az egész Kárpát-medencéből érkeztek: a dél-erdélyi Meggyesről, Komárom környékéről, a Csallóközből, Vajdaságból és a Muravidékről is. A projektben 12 éves kortól 24 éves korig vettek részt fiatalok.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. Fotó: MTI/Mónus Márton

„Mindegyikük felkutatta a maga területén egy kis szegletét annak a múltnak, amely a helyi közösséghez kapcsolódik, és ráirányítja a figyelmet az ottani értékekre” – emelte ki, hozzátéve: a pályázatra több értékes munka érkezett, amely segíti a Kárpát-medencei települések múltjának tudatosítását, megőrzését. Csáky Csongor kitért arra, hogy a résztvevők a három nap alatt délelőttönként videóelőadásban mutatják be azokat az embereket, akiket megtaláltak, felkutattak, délutánonként pedig egyebek mellett a Parlamentet, a Nemzeti Színházat látogatják meg.

„Igyekeztünk olyan programokat összeállítani a résztvevőknek, amely megpróbál olyan metszetet adni a főváros kultúrájából, amely sokak számára meghatározó lehet” – mondta, megjegyezve: vannak olyanok, akik még soha nem jártak a magyar fővárosban.

Nyitókép: Fekete Péter. Fotó: MTI/Mónus Márton

A rovat további cikkei