A MOME rendezésében, P/References Of Design címmel többek között az adatok, a gazdaság, a jóllét, az együttélés és a design kapcsolatát vizsgálják majd három napon át plenáris és szekcióülésekkel, kiállításokkal, bemutatókkal.

MOME_Future_Materials_Konferencia_(c)Lakos Mate_176
Future Materials Konferencia a MOME-n. Fotó: Lakos Máté

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években? Változó világunk referenciapontjait, választásainkat nagyban befolyásolja a design, a művészet, melyeknek területei is egyre tágabban értelmezhetők. Miközben a klímaváltozás, az egyre fontosabbá váló geopolitikai kérdések és a mesterséges intelligencia az eddigi paradigmák felülvizsgálatára késztetnek, a designnak is újra be kell állítania fókuszpontjait. Erről szól majd a világ legmeghatározóbb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Association 2024-es konferenciája, amelynek rendezési jogát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nyerte el, így május 15. és 17. között Budapestre érkezik a nemzetközi designszakma színe-java.

A konferencia kilenc témafelvetése lehetőséget ad rá, hogy a stratégiai tervezés, a rendszergondolkodás, a közösségi tervezés, az emberi és gépi kreativitás, illetve a több-mint-emberi tervezés különböző aspektusaival foglalkozzanak a résztvevők. A szakmai program mintegy 140 előadást foglal magába, amely párhuzamosan öt teremben zajlik majd, mindezt közel negyven workshop és számos munkacsoport-találkozó egészíti ki, de kulturális események, gasztronómiai és közösségépítő programok is várják a konferencia látogatóit.

Az eseményhez a virtuális térben is csatlakozhatnak a nézők. Az online konferenciaélményre jegyet váltók nemcsak a konferencia élőben közvetített előadásaiba kapcsolódhatnak be, de számos különleges tartalomhoz férhetnek hozzá, többek között megtekinthetik Az új Bauhaus című, Moholy-Nagy László életét bemutató dokumentumfilmet, a Radical Creatives című alkotást, sőt, egy kivételes táncelőadást és újcirkusz-produkciót is megnézhetnek a konferencia digitális platformján.