Budapesten tartotta éves közgyűlését a szecessziós örökség népszerűsítésére alapított nemzetközi szervezet, a brüsszeli székhelyű Réseau Art Nouveau Network (RANN), amely az Iparművészeti Múzeum (IMM) szervezésében megvalósult eseményen új tagokat is felvett.

A magyar fővárosba érkezett küldöttek összesen 15 országot képviseltek a rangos közgyűlésen, melynek során a RANN három új intézményi tagot vett fel soraiba: a belgiumi Liege városát, a katalán Reus városát és a brüsszeli La Maison Cauchie épületegyüttesét. Ezen felül a szervezet tiszteletbeli taggá nyilvánította az ukrajnai Lviv (Lemberg) városát – tájékoztatott kedden az Iparművészeti Múzeum.

A RANN idei közgyűlését április 19. és 22. között tartották meg Budapesten. Az új tagok felvétele mellett napirenden volt a szecessziós hálózat identitásának és fejlődési lehetőségeinek kérdése is. A budapesti programban nemzetközi workshopok is helyet kaptak, a szervezet múzeumpedagógiai és tudományos tagozatának egyeztetései, angol és francia nyelvű tárlatvezetések mellett pedig a közgyűlésre érkezett tagok egy városnéző túra keretében benyomást szerezhettek Budapest szecessziós örökségéről is – közölte az IMM. Mint a közlemény emlékeztet, a RANN 1999-ben jött létre Belgiumban a nemzetközi szecessziós örökséggel, valamint annak népszerűsítésével foglalkozó nonprofit szervezetként.

A brüsszeli régió történelmi helyszínekkel és műemlékekkel foglalkozó osztálya egy olyan hálózat létrehozását kezdeményezte, amelyhez gazdag szecessziós örökséggel bíró európai városok és intézmények társulhattak, így a RANN mára egy Alesundtól Barcelonáig, Glasgow-tól Havannán át Budapestig ívelő, jelentős szecessziós értékeket őrző együttműködéssé vált – hangsúlyozta az IMM. A társulás azóta több mint húsz tagot számlál, de ezek száma az évenkénti tagfelvételek nyomán folyamatosan nő. A résztvevő városokban és intézményekben kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek megőrzése és népszerűsítése, valamint az ismeretközlés is.

A RANN elnyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonalak címet is, így az Iparművészeti Múzeum 2016-os csatlakozását követően a Ráth György-villa is része a Szecesszió útja elnevezésű hálózatnak.

Magyarországot gazdag szecessziós örökségük révén Budapest és Szeged képviselik a szervezetben, a RANN igazgatótanácsának jelenlegi alelnöke pedig az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Jékely Zsombor, aki 2021-ben három évre nyerte el megbízatását.

Forrás és fotók: Iparművészeti Múzeum