A BTM Kiscelli Múzeuma átfogó kiállításon tárja a közönség elé Budapest divattörténetének legutóbbi 150 évét. A Divat & Város című tárlat nemcsak a város fejlődésének állomásait mutatja be, hanem azt is, hogyan alakította és tükrözte a divat az egyes korok társadalmi és kulturális változásait.

A kiállításon a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogyan fonódott össze a divat és a nagyvárosi élet az idők során. Ebben a történetben a történelmi-politikai események, a technológiai fejlődés, az életmód folyamatos változása és a divatvilág híreinek terjedése kulcsfontosságú volt. A kiállítás több mint 120 teljes öltözékkel, valamint divatkiegészítőkkel, dokumentumokkal, zászlókkal, jelvényekkel és más tárgyakkal kelti életre a múlt különböző korszakait. Az esemény színhelyéül szolgáló 18. századi barokk romtemplom, a Kiscelli Múzeum kiállítótere lenyűgöző hátteret biztosít a másfél évszázadon átívelő történeti utazáshoz.

A Divat & Város kiállítás az 1873-tól 2023-ig terjedő időszakot öleli fel és mintegy 250 tárgyat tartalmaz, amelyek az egyes évekhez és azok eseményeihez kötődnek – így teszik még érzékletesebbé a múltat a látogatók számára. A tárlat darabjai főként a múzeum saját gyűjteményéből származnak, de a legnagyobb hazai kulturális intézmények, így például a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Közlekedési Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár is kölcsönzött tárgyakkal gazdagítja a kiállítás.

„A ruha nem csupán viselet, hanem információhordozó is, megragadja egyedi társadalmi és gazdasági környezetét, viselőjének státuszát, korát és egyéniségét is. A divat a korszellem lenyomata, megismerése által nemcsak a múltat érthetjük meg jobban, hanem közelebb kerülhetünk a jelenhez, a jövőnkhöz és legfőképpen önmagunkhoz” – nyilatkozta Dr. Szatmári Judit Anna, a tárlat kurátora.


6559ca878e779a4384d1c48b.jpg
A Divat & Város kiállítás. Fotó: Florence Lifestyle Agency

A tárlat legrégebbi darabjai a kiegyezést követő évekbe repítik vissza a látogatót, amikor az újonnan egyesített magyar főváros gyors fejlődésnek indult. A századforduló Budapestjét a kiállításban néhány 20. század elejéről származó, szecessziós divat szerint készült női ruha, köztük egy ír csipkével díszített uszályos sétaruha képviseli. A kiállítás dokumentumaiból és tárgyaiból pedig kiderül az is, hogyan hatott a budapesti divatra az első és a második világháború, később pedig az államosítás és a szocializmus időszaka. A tárlat hat témán keresztül vezeti a látogatókat, hogy megismerjék a budapesti divat, valamint az itteni textil- és ruhaipar múltját, és megértsék az emberek életében és közösségében az öltözködés szerepét.

A 2000-es évek határvonalat jelentenek a kiállítás koncepciójában, amely ettől kezdve már nem évek szerint szerveződik, hanem 23 kortárs, hazai divattervező Budapest ihlette munkáit mutatja be. A tárlat végén két különleges teremben a jövő divatját reprezentáló darabok kaptak helyet. A tervezők itt környezettudatos megoldásokat, újrahasznosított anyagokat és etikus gyártási módszereket alkalmaznak.

A kiállítás jövő év áprilisáig látogatható a Kiscelli Múzeumban.

Nyitóképen a Divat & Város című kiállítás részlete. Fotó: Florence Lifestyle Agency