Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A magyar főváros hangulatát magával ragadóan tükröző rövidfilm, melyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú zötykölődés közben veszi észre, hogy a szemközti oldalon ül egy kedves lány, aki zavarba ejti őt. Mindössze az ablak tükröződésében találkozik tekintetük, és a fiú, habár csak gondolatban, de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne. 

Erhardt Domonkos diplomamunkájáról azt mondja, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből.

„A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet” – tette hozzá az alkotó.

A Berlinale
rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt MOME animációs
alkotás, amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy
Awardot nyerte el. Először 2017-ben szerepelt magyar alkotás a Generations
ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában, akkor szintén a MOME Animról
kikerült Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció, amelyet
Lovrity Anna Katalin készített.

Az elmúlt években kiemelkedő sikereket elérő MOME animációszak új fejezete indul el 2023 őszétől, ahol angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés. A filmrendező képzés mellett a videójáték (game design) vagy az immerzív történetmesélés (immersive storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok. 

„Szereplésünk a Berlinalén nem csak a fiatal alkotó, de a magyar animáció számára is nagy jelentőségű siker. A Nemzeti Filmintézet támogatásának is köszönhetően évről évre nagy sikerrel szerepelnek diplomafilmjeink a világ legrangosabb fesztiváljain, ami mutatja, hogy a MOME animációs közössége az egyik legerősebb alkotóműhely a régióban” – összegzett Fülöp József rektor és animációsfilm rendező.

A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

Nyitókép: jelenetkép Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs filmjéből.