Elkezdődött a Budapest Ballet Grand Prix. A Magyar Táncművészeti Egyetem hívta életre az új, kimagasló művészi színvonalú balettversenyt, amely a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából jött létre, és amelyen 23 ország közel száz fiatal táncosa vesz részt.

A Budapest Ballet Grand Prix (BBGP) a világ minden tájáról érkező, a 15–24 éves korosztályhoz tartozó, kiemelkedően tehetséges, táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosoknak szól különböző korcsoportokban. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői tervezetten három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és modern tánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt: I. kategória (junior A): 15–17 évesek, II. kategória (junior B): 17–19 évesek és III. kategória (senior A): 19–24 évesek csoportjában.

A zsűri elnöke a dél-koreai Kang Szu Dzsin (Sue Jin Kang). A Stuttgarti Balett egykori szólótáncosa és a Koreai Nemzeti Balett művészeti vezetője mellett a zsűri tagjai is nemzetközileg elismert táncművészek, balettegyüttesek művészeti vezetői és balettiskolák mesterei, köztük Anna Tsygankova, Daria Klimentová, Solymosi Tamás, Thomas Edur és Jan Broeckx.

A szervezők célja az volt, hogy a csaknem 75 éves múltra visszatekintő intézmény, a Magyar Táncművészeti Egyetem szervezésében megvalósuló esemény igazi találkozási pont legyen Európa és a világ táncművészetében.

A november 24-ig tartó verseny célja a kiemelkedő tehetségű táncosok felfedezése, támogatása és karrierépítésének segítése versenydíjakkal, ösztöndíjakkal, valamint nemzetközi szerződésajánlatokkal. A verseny fődíja 10.000 euró, a második helyezett díja 7000 euró, míg a harmadiké 4000 euró. A dobogós helyezések mellett különdíjakat is adnak: a Magyar Táncművészeti Egyetem ösztöndíját, a legjobb magyar versenyző díját, közönségdíjat és a zsűritagok által felajánlott ösztöndíjakat, illetve szerződéseket.


655c850726c82df7eb25647c.jpg
Nagy Tamás Zoltán balettművész, a Budapest Balett Grand Prix (BBGP) versenyigazgatója, Morvai Noémi műsorvezető és a zsűri tagjai: Anna Tsygankova, Daria Klimentová, Solymosi Tamás, Thomas Edur és Jan Broeckx balettművész a BBGP zsűrijének bemutatóján a Nemzeti Táncszínházban. Fotó: Kovács Tamás / MTI

A selejtezők helyszíne a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színházterme, ezt követően a Nemzeti Táncszínház, majd a gálán a Müpa színpadára lépnek a táncosok.