A kiváló hangú énekesnő és dalszerző hamar kitűnt tehetségével. Gyermekkora óta zongorázik, énekel, sőt 11 évesen megírta első dalát is. A középiskola alatt benevezték egy tehetségkutató versenyre, melyet megnyert, és egyből különböző ajánlatokkal bombázták a kiadók. Ő azonban akkor még mindezt visszautasította és inkább a tanulmányaira koncentrált.

 

Az orvosi egyetem mellett sem hagyta abban a dalszerzést, klubokban zongorázott és énekelt. Találkozott a producer-szerző Shahid Khannal, más néven Naughty Boyjal, akivel ezután közösen is írtak dalokat. A nagyközönség 2009-ben Chipmunk rapper Diamond Rings című felvételén találkozhatott vele először, a zeneipar is ekkor figyelt fel rá, szerződést kapott és úgy döntött, felfüggeszti tanulmányait.

 

Első önálló kislemeze 2011 augusztusában jelent meg Heaven címmel. Közreműködött Professor Greennel a Read all about it, a Labyrinth zenekarral pedig a Beneath your beatiful című dalban, amelyek továbbrepítették a hírnév felé. A skót énekesnő Our version of events című első önálló lemezével 2012-ben debütált, amely elsöprő sikert aratott: több héten állt az első helyen, és a legnagyobb példányszámban eladott album lett az Egyesült Királyságban olyan híres slágerekkel, mint a Daddy, a My kind of love vagy a Next to me. Ugyanebben az évben fellépett a londoni olimpia nyitó- és záróünnepélyén, elnyerte első Brit Awards-díját, melyet 2013-ban újabb két elismerés követett.

 

Néhány évet várni kellett második stúdiólemezére (Long live the Angels, 2016), amely rögtön a második helyen startolt az Egyesült Királyságban kiadott albumok ranglistáján. Majd 2017-ben ismét őt választották meg ?A legjobb brit női szóló előadónak?, mellyel együtt már négy Brit Awards-díj birtokosának mondhatja magát. A zene ügyéért tett szolgálatai miatt pedig Erzsébet királyné a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címmel tüntette ki.

 

Emeli Sandé manapság sem csupán lemezeket készít és koncerteken lép fel. Írt már dalokat Cher Lloydnak, Alicia Keysnek, Tinie Tempah-nak, Rihannának, Leona Lewisnak és sok más neves és elismert énekesnek. Ő az a művész, aki ugyanannyira szeret komponálni, mint énekelni.

 

Mély mondanivalójú dalszövegeit csodálatos hangja teszi teljessé, lenyűgöző jelenség a színpadon, mindenkit elvarázsol. A 2018-as budapesti koncertjén elhangzanak majd a legnagyobb slágerei, ének és zongorajátékával élőben is elkápráztatja a magyar közönséget.

 

Jegyek 2017. november 20-án, hétfőn, 10 órától kaphatók a www.broadway.hu oldalon.