Heinz Janisch osztrák író és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja az idei Hans Christian Andersen-díjat, a gyermek- és ifjúsági irodalom világszerte egyik legelismertebb kitüntetését – közölte az IBBY (International Board of Books for Young People) nemzetközi gyermekirodalmi szervezet a hétfőn megnyílt Bolognai Gyermekkönyvvásáron.

Heinz Janisch a 69. Frankfurti Könyvvásáron 2017-ben. Fotó: Uwe Zucchi / DPA /  Picture-Alliance via AFP
Heinz Janisch a 69. Frankfurti Könyvvásáron 2017-ben. Fotó: Uwe Zucchi / DPA / Picture-Alliance via AFP

A díjat minden páros évben ítélik oda egy szerző és egy illusztrátor életművének elismeréseként. A győztesek kiválasztásakor az irodalmi minőséget és az innovatív szemléletet veszik figyelembe, illetve azt, hogy az alkotók mennyire képesek belehelyezkedni a gyerekek nézőpontjába, és hogyan tudják felkelteni a kíváncsiságukat. Írókat 1956, illusztrátorokat pedig 1966 óta tüntetnek ki. Az Andersen-díj pénzjutalommal nem jár, a díjazottak aranymedált kapnak.

A zsűri méltatása szerint a burgenlandi születésű Heinz Janisch az olyan rövid történetek mestere, amelyekben a szerző helyet hagy az olvasó képzeletének is. Számos művét áthatja a humor, sőt időnként az abszurd megközelítés. Egyszerű szövegei tartalmasak, és a kevesebb több elvén alapulnak, hasonlóan a másik díjazott, Sydney Smith rajzaihoz, amelyek látszólag egyszerű technikával készülnek, és úgy fejeznek ki érzelmeket, hogy mellőzik a túlzó és felesleges részleteket.

A Bécsben és Burgenlandban élő Janisch Németújváron (Güssing) született 1960-ban, és az osztrák közrádió újságírójaként is ismert. Számos könyvet publikált felnőtteknek is, de legszívesebben gyermek- és ifjúsági könyveket ír, amelyeket tucatnyi nyelvre lefordítottak. 2017-ben magyarul is megjelent Biblia című kötete, amelyben 12 ószövetségi és 20 újszövetségi történetet fogalmaz át – kiadója szerint – „irodalmi nyelven és irodalmi igényességgel". Többször is elnyerte Bécs város Gyermek- és Ifjúságikönyv-díját, valamint az Osztrák Gyermek- és Ifjúságiköny-díjat.