fbpx

Búvármadárhoz hasonló dinoszaurusz maradványaira bukkantak Mongóliában

Hosszú nyaka és búvármadárhoz hasonló testfelépítése volt annak a 72 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusznak, amelynek maradványait Mongóliában találták meg.

A felfedezésről készült tanulmány szerint, amely a Communications Biology folyóiratban jelent meg, a kissé egy lúdhoz hasonlító Natovenator polydontus fosszilis maradványai a krétakorból származnak. A tudósok szerint a dinoszaurusz testét minden bizonnyal toll borította, hosszú nyaka, áramvonalas teste és hosszúkás, lapított fejformája volt, szájában több mint száz apró foggal.

A Natovenatornak sok különleges vonása volt.

A kutatók szerint a mindössze 45 centiméter hosszú Natovenator a Velociraptor gyors kis rokona volt, amely alkalmazkodott a félig vízi életmódhoz az édesvízi környezetben. Valószínűleg folyókban és tavakban úszhatott mellső lábaival evezve, hosszú, hajlékony nyaka pedig segíthette a halászatban, zsákmányszerzésben a víz alatt is. A Theropodák csoportjába tartozott, melyek jellegzetessége a két lábon járás, és legismertebb képviselői a Tyrannosaurus, a Tarbosaurus és a Giganotosaurus. Ugyanakkor ebbe a csoportba tartozik a hosszú karmú, lajhárszerű Therizinosaurus, a strucchoz hasonlító Struthiomimus, a termeszevő Mononykus és még számos tollas dinoszaurusz is.

A dinoszaurusz maradványait jó állapotban találták meg a mongóliai Góbi-sivatagban. Csontvázának mintegy 70 százaléka megmaradt.

A rovat további cikkei