Már hagyománnyá vált, hogy a Vígszínház minden évben vendégül látja a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatát, akik az idén két előadással érkeznek Budapestre. William Shakespeare Julius Caesar című drámáját május 9-én a világhírű Silviu Purcărete rendezésében játsszák a Vígszínházban, a címszerepben Bogdán Zsolttal. Dragomán György Kalucsni című darabja, Visky András rendezése a Pesti Színházban látható május 10-én, a főszerepet Dimény Áron, Kézdi Imola és Albert Csilla játssza. ?Shakespeare talán legkeményebb politikai drámája a Julius Caesar, amely nemcsak hibátlan éleslátásával, hanem meglepő időszerűségével nyűgöz le? ? idézik a Vígszínház közleményében Visky Andrást, az előadás dramaturgját. Brutus és köztársaságpárti szenátor társai a közjó nevében szerveznek összeesküvést Caesar ellen, ám a zsarnokságra törő hadvezér meggyilkolásával nem a rend áll helyre, hanem elszabadul a pokol: polgárháború robban ki, iszonyatos romlás dúlja fel Rómát. ?Vajon ugyanezen az úton járunk mi magunk is az arab tavasztól a világkáoszig?? ? teszi fel a kérdést az alkotó.


foto_1r8qomqazncqpxd_1gtgsdhwvihbkbh_rb_1000x800_600x400.png
Julius Caesar

 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy néhány napja hatalmas sikerrel játszották Silviu Purcărete Faust című rendezését a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM), A szerelemről és más démonokról című operarendezése pedig a Magyar Állami Operaház műsorán szerepel. Most egy harmadik előadását ismerheti meg a budapesti közönség. A világhírű rendező a kolozsvári színházban olyan közegre talált, ahol szabadnak érzi magát és mer kockáztatni ? írják. Az előadás főszerepét játszó Bogdán Zsolt mellett a további szerepekben Bács Miklós, Viola Gábor, Balla Szabolcs, Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Váta Loránd és Platz János látható május 9-én este a Vígszínházban. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Dragoş Buhagiar, a zeneszerző Vasile Şirli.


foto_1mmzd1fuvqjcdnk_1yvq7dhnfxojntl_rb_1000x800_600x400.png
Kalucsni

 

?A Kalucsni egy endogám és promiszkuus erdélyi kisvárosi világot tár elénk, amelyben az üldöző és az üldözött, a szekus, az értelmiségiek és a minden hájjal megkent munkások élete nem választható el egymástól? ? olvasható Dragomán György darabjának ismertetőjében. Mint a művet színpadra állító Visky Andrást idézik: ?mindenki magyar, félszavakból is értik egymást, Dragomán egy Iphigénia-mítoszba csomagolja a darabot: egy 16 éves lányt lök oda a család a főszekusnak a kivándorló útlevél reményében?. Az előadás amolyan bevezetés a nyolcvanas évekbe, egy értelmiségi család életén keresztül. A cinema verité eszközei révén minden emberszagú: a tér, a tárgyak, a színészi játék. Mások élete, akik mi vagyunk: ez a közelség az, ami érdekessé teheti az előadást azok számára is, akik nem élték meg a nyolcvanas éveket. ?Ők fölismerhetik, hogy tulajdonképpen most is azt élik az iskolában, otthon, az emberi érintkezések szintjén? ? írja a Kalucsniról a darab rendezője. Az előadásban Dimény Áron, Kézdi Imola és Albert Csilla mellett Sigmond Ritát, Kali Andreát, Szűcs Ervint, Balla Szabolcsot, Buzási Andrást, Árus Pétert, Orbán Attilát és Fogarasi Alpárt láthatja a Pesti Színház közönsége május 10-én este. A produkció díszlettervezője Miklósi Dénes, jelmeztervezője Carmencita Brojboiu.

Forrás: MTI

Fotó: vigszinhaz.hu